Hoppa till huvudinnehåll

Okrönt kebabkung

Viktor Skatt är på jakt efter den perfekta kebabpizzan. Och nästan 13 000 personer följer jakten på instagramkontot @kebabskatt.

Viktor Skatt – känd som kebabskatt på instagram.
Foto: Privat

”A bas le caviar, vive le kebab!” (”Ner med kaviaren, leve kebaben”). 

Murklotter i centrala Paris under Gula västarnas protester i slutet av 2018.

Det är också den göteborske kebabentusiasten Viktor Skatts, 32, devis. Han är mannen bakom Sveriges största kebabpizzekonto på Instagram. Och han har troligtvis ätit mer kebab än du och jag tillsammans.

Okänd
Leve kebaben – klotter i Paris under protesthösten 2018.

Det var kärlek vid första tuggan när han åt det för första gången vid tolv års ålder.

– Sen upptäckte man att det fanns kebabPIZZA också! Så blev det en grej att man skulle hitta den bästa och den största. Man fick höra rykten om att Utby pizzeria hade rejäla pizzor till exempel, så man åkte dit från hemmet i Tynnered. ”Munkebäck har största rullen”, ja då åkte man dit. Och nyfikenheten har väl hängt i.

Sedan dess har Viktor käkat på över 150 pizzerior i sin jakt efter den perfekta kebabpizzan. Men det är bara de två senaste åren han börjat dokumentera pizzajakten på Instagram. I skrivande stund har han nästan 13.000 följare.

Proletären har försökt få till en intervju i flera månader, men Viktor Skatt är en upptagen man. De senaste veckorna har intresset för hans konto fullkomligt exploderat och han har fått medverka i både radio och tv. Häromdagen lyckades han till och med skapa rubriker i Svensk Damtidning efter att ha bett Nyhetsmorgons Steffo Törnquist att lugna sig.

Dissade han kebabpizzan?

– Ja. Han har väl inte samma referenser som en annan, som kommer från ett arbetarhem och inte haft olivolja på sin pizza under uppväxten. Så han tyckte väl det var ful mat jag sysslar med. Han är väl mer gourmet och håller på med rysk kaviar och skit. 

Kebabpizzan har blivit dyrare. Precis som så mycket annat. En bra pizza kan komma upp mot 150 kronor.

– Jag minns bara häromåret när man betalade 120 spänn och tyckte att det var riktigt dyrt. Nu kommer man väldigt sällan under det. Det är väl om det är lunchpriser kanske. Jag brukar försöka käka då.

Blir det några hemmagjorda kebabpizzor?

– Haha, nej. Men jag fick faktiskt en stor kebabgrill av nästan restaurangkvalitet när jag fyllde 30. Mina polare gick ihop och köpte den. De tyckte jag behövde en sån i min lilla etta. Den används kanske inte så ofta. Det blir sällan att man lagar mat för tio pers. 

Instagram: @kebabskatt
Viktor Skatt + kebabpizza

Vi letar fram en artikel från valåret 2018 där några av partiledarna blivit tillfrågade om sina favoritpizzor.

Jag ser här att det bara är en som valt kebabpizza…

– Haha, låt mig gissa – det är Jimmie va?

Jajamän. Nån med gyros och bacon.

– Ah, men det är bra. Det är egentligen mycket bättre med gyrosköttet med staplade bitar av fläsk. Men det är klart att det inte är alla som äter det.

– Jag får en del kommentarer i stil med ”det du äter är inte kebab, det är gyros”. Men vad fan, Grekland var en del av osmanska riket i flera hundra år. Visst utbyte sker ju kulturellt… och de gjorde sin version av kebaben. Kebab betyder ju bara grillat kött. De som vurmar för ”kebabköttet” gillar ju döner kebab. Det får man förklara gång på gång på gång. Kebab är ju inte ett specifikt utförande, utan ett paraplybegrepp. Det finns ju hur mycket som helst – shish kebab, adana, döner.... al pastor i Mexiko är ju också från Mellanösterns kebabkultur. 

Dönern, kebabtypen som dominerar i Sverige, fyller faktiskt 50 år i Europa. Pappan var den turkiska invandraren Kadir Nurman, som kom till Västberlin på 1960-talet och sålde sin första döner i ett stånd vid järnvägsstationen Zoologischer Garten 1972. Köttet serveras vanligtvis med ris, men Nurman kom på att det var praktiskt att servera det i bröd till berlinare på språng. Det var också i den formen kebaben kom till Sverige i slutet av 1970-talet.

Viktor Skatt beskriver kebabpizzan som folklig – och kanske det perfekta exemplet på hur kulturer mötts i Sverige och något nytt har skapats. Turkarnas kebab mötte italienarnas pizza. Och så det självklara tillbehöret – kålsalladen från Balkan. 

Vi läser vidare i pizzaartikeln.

Löfven svarar kort och gott: ”Mafioso”.

– Haha! Äkta pampsvar!

Ebba Busch Thor: ”Hemmagjord med ädelost och pinjenötter”

– Det är fel. Alla får väl tycka vad de vill… men det är den där nya typen av pizza som totalt tagit över. Det ska vara finpizza och gå iväg från det folkliga. Det är bara det som räknas idag. Det ska vara napolitanska pizzor från ställen med en stavelse – ”Bouff”, ”Humm”, ”Salt”, ”Smak” eller andra ställen. Allt annat ses ner på. Och det tycker jag är lite rövigt.

Det finns ett mått av klassförakt i det?

– Ja definitivt. Det är bara de pizzorna som får finnas nu. Men ser man folket i stort så är det pizzeria-pizzor som folk köper. Och eliten har lagt beslag på vad som anses vara fint, som det alltid är.

Sjöstedt gillar pizza med grillad aubergine, zucchini, ruccola och parmaskinka på toppen.

– Det är otäckt. Det är inte folkligt.

Ulf Kristersson: ”Min fru har en favorit jag brukar snylta på, en hawaii med curry och banan på.”

– Kristersson är fruktansvärt otäck som människa och det är klart han ska snylta från andra. Tja… alla får väl äta sin grej men jag tycker inte det låter bra med sån pizza. Vad fan… kom igen!

Annie Lööf: Calzone.

– Det är ju trist. Görtrist. Du sätter kniven i den och den bara pyser och sjunker ihop. Näe.

Isabella Lövin (MP): ”Vegetarisk pizza”

– Det var ju specifikt… ”Inte kött” är ett icke-svar.

Har du prövat vegetarisk kebab?

– Nej inte själv. Men det är väl kul att det finns. Jag har till och med en del veganska följare. De sitter där å säger ”fan man blir så jävla sugen när man läser dina recensioner!”

___

BORTOM KEBABEN:

  • Viktor Skatt jobbar på ett kommunalt boende för missbrukare.
  • Med i hårdrocksbandet The Drippers, som i dagarna spelar i Spanien.

– Det är ju sjukt att det är för kebabgrejen jag får mina ”15 minutes of fame” när det är musiken jag vill satsa på! [skratt].

Viktor Skatt driver också det lilla skivbolaget Skatt Records, som bland annat släppt trallpunkbandet Sten & Stalins album på vinyl.

  • Gillar faktiskt en hel del annan mat också.

– Allt möjligt från de flesta kök. Husmanskost och sånt tycker jag är fantastiskt. Kålpudding, flygande Jakob och korv stroganoff till exempel. Västkustkäk är hur gött som helst, med skaldjur och så. 

Instagram: @kebabskatt

Utdrag ur recension

30 januari:

Carola, Arendal. Då var det dags att ta sig an en göttig arbetarrestaurang ute i Torslandas industrier. Där blåställen käkar brukar det vara bra. […]

Jag beställer en kebabpizza (kebab, lök, feferoni, blandad sås vitlök/stark) plus skinka. Tyvärr snurrar inget spett. Colan är ganska kall, besticken halvdana. Pizzasalladen är extremt grovhuggen, men väldigt välmarinerad och smakerna ytterst välbalanserade.

Till slut ropar bagarn att pizzan är klar. Ingen bordsservering? Mannen.

Jag går fram till disken och inser direkt att han inte vet vem han serverar. Jag har fått en barnpizza.

[…] Ger de så här lite käk till folk som bär morakniv? Det är djärvt.

@kebabskatt