Hoppa till huvudinnehåll

Om Proletären

  • Proletären ges ut av Kommunistiska Partiet.
  • Proletären grundades 1970 och kommer ut en gång i veckan. Tidningen säljs på arbetsplatser, gator och torg över hela landet. Delar av innehållet läggs upp på proletaren.se.
  • Proletärens centralredaktion ligger i Göteborg. Chefredaktör och ansvarig utgivare är August Eliasson.
  • För att komma i kontakt med centralredaktionen, ring 031-244544 eller maila red(at)proletaren.se. För att komma i kontakt med centralredaktionens medlemmar, maila namn.efternamn@proletaren.se.

Din verklighet. Din röst.

Fake news har sedan Donald Trumps presidentvalskampanj blivit ett begrepp i nyhetsrapporteringen. Men fake news är inget nytt. Stormakter och makthavare har i alla tider försökt styra över vilken information som kommer folket till del.

Innan folk i allmänhet kunde läsa stod prästerna och ljög i predikstolen, sedan tog de borgerliga dagstidningarna över propagandan. Ytterst följsamma mot makten har de villigt serverat oss lögner om allt från ryska ubåtar i Östersjön till följderna av EU-medlemskapet och USA:s krig.

Det sägs att sanningen är krigets första offer och Proletärens läsare vet hur väl konflikten i Syrien illustrerar detta påstående. 

Men sanningen offras även i det betydligt tystare klasskrig som pågår varje dag, på varje arbetsplats, här i Sverige. När arbetares villkor försämras, när vi jobbar oss sjuka samtidigt som den sociala tryggheten minskar, står borgerlighetens medier där med sina fake news.

De säger att vi måste jobba längre för att pensionssystemet ska hålla, när sanningen är att våra pensioner stals av regeringen Persson när ATP-systemet skrotades. De säger att Hamnarbetarförbundet är bråkstakarna i Göteborgs hamn, när sanningen är att det är arbetsgivaren APMT som står för konflikten och gangstermetoderna.

De säger att integration uppnås genom sänkta löner för nyanlända, när sanningen är att arbetsgivarna bara vill passa på att införa fler låglönejobb.

Näringslivstoppar och beslutsfattare har helt enkelt intressen som står i motsättning till arbetande människors behov av försörjning och trygghet. Och så länge det finns skilda intressen kommer det att finnas fake news.

Den arbetarrörelse som vill förändra styrkeförhållandena måste därför ha sina egna medier. Proletären står alltid på det arbetande folkets sida och pekar ut de makthavare i näringslivet och politiken som skor sig på vår otrygghet.

Om du vill att arbetares röster ska höras i samhällsdebatten är en prenumeration på Proletären ett måste. Här är det din verklighet och dina intressen som skildras.