Hoppa till huvudinnehåll

Orimliga avstånd med obligatoriskt skolval

Inför höstterminen har Göteborgs nya grundskoleförvaltning placerat barn i skolor efter hur långt de har dit fågelvägen, utan hänsyn till resväg och kommunikationer.

Sebastian Nässéns dotter har blivit placerad på Santosskolan på Hisingen (t.v.) istället för på Sannaskolan som ligger fem minuter hemifrån.
Montage: Proletären

Sedan två år tillbaka har Göteborgs stad en gemensam grundskoleförvaltning, som sköter placeringen av alla skolbarn i kommunen. Tidigare var det uppdelat på stadsdelarna. 

Tillsammans med det numera obligatoriska aktiva skolvalet, som kom med Alliansens budget 2019, och en ny digital urvalsprocess, har systemet lett till att fler än 1.500 av 12.000 elever inte har fått den näraliggande placering de önskat till höstterminen.

Privat
Sebastian Nässén

Sebastian Nässén bor i Majorna, där hans tolvåriga dotter Ester går i sexan på Karl Johansskolan och ska börja högstadiet till hösten. Familjen valde mellan de två skolor som ligger nära, Sannaskolan och Nordhemsskolan, men Ester blev istället placerad i Santosskolan på Hisingen.

– Vi hade glömt att vi ens hade med den på lappen. Det var vårt femteval, som vi fyllde i bara för att inte lämna någon ruta tom, berättar Sebastian Nässén.

Santosskolan ligger i och för sig inte så långt från familjens hem – fågelvägen. Men däremellan flyter Göta älv som skiljer Majorna från Hisingen.

Ester kan ta sig till Sannaskolan på sex minuter med spårvagn eller cykel, över älven med spårvagn och färja blir det uppemot 45 minuter enkel resa.

– Om meningen var att göra ett så smart och bra system som möjligt, för att bäst distribuera våra skattepengar till förmån för våra barn, så känns det som att de har lyckats med det motsatta, säger Sebastian Nässén.

Familjen fick ändå ett av sina fem val, även om det var ett pliktskyldigt femteval som de aldrig trodde skulle komma i fråga. Fler än 1.500 elever har placerats i skolor som de inte ens haft med bland de fem som de rangordnat.

Den tillförordnade chefen på avdelningen myndighet på grundskolenämnden, Nils Kaiser, har i intervjuer med Göteborgsposten och SVT påpekat att omkring 85 procent av barnen ändå hamnat på något av de val som deras vårdnadshavare gjort.

– Men 15 procent är kvar. Det är 1.800 barn med föräldrar som sitter och har ont i magen för vad som ska hända till hösten.

– Det känns nästan svårt att krångla till det mer än de har gjort. Om de bara hade slumpat ut barnen hade det kunnat bli bättre än såhär, säger Sebastian Nässén som likt hundratals andra föräldrar redan överklagat placeringen.

– Jag är besviken och ledsen över att man hela tiden ska behöva tjafsa med myndigheterna. Det här är inte första gången, det har varit flera nedskärningar och konstiga rektorsbyten på Karl Johansskolan under åren. Det är som att simma motströms hela tiden.