Hoppa till huvudinnehåll

Oroliga föräldrar vill stoppa nedskärningarna

– Man måste ge skolan de förutsättningar den behöver och få dem som jobbar där känna hopp igen, känna trygghet och lugn igen, säger Anna Johansen, en av 20 föräldrar som skrivit en debattartikel mot nedskärningarna i Göteborgs grundskolor.

Debattartikeln i Göteborgsposten har fått en del uppmärksamhet. Nu hoppas föräldrarna på att få till ett möte med ansvariga politiker. Infälld: Anna Johansen, initiativtagare och förälder till barn på Skytteskolan på Marklandsgatan.
Montage: Proletären / Infälld bild: Privat

När det blev känt att det rödgröna styret i Göteborg planerade att skära ner med drygt 50 miljoner kronor inom grundskolan dröjde det inte länge innan lärare och annan skolpersonal protesterade. Förra veckan arrangerade fackförbundet Sveriges Lärare en demonstration på Gustav Adolfs torg som samlade ett tusental.

Nu höjer även föräldrarna rösten. I en debattartikel i Göteborgsposten ger 20 föräldrar till elever i olika kommunala grundskolor runt om i staden uttryck för sitt missnöje med nedskärningarna. De skriver att de alla är djupt oroade för sina barns och deras klasskamraters skolgång – men också för lärarna och deras arbetsmiljö.

Anna Johansen, vars barn går på Skytteskolan i Högsbo, tog initiativ till debattartikeln.

– Jag har sett hur lärarnas olika fackförbund försökt mobilisera kring frågan och det kändes orättvist att det är de som ska bära allt när så många föräldrar också ser hur ohållbar situationen i Göteborgs grundskolor är. Och att det absolut inte finns utrymme att skära ner mer, säger hon till Proletären.

Anna Johansen skrev debattartikeln och fick via sociala medier snabbt med sig 19 andra föräldrar. Det var många fler som ville skriva under, men fick avstå på grund av begränsat utrymme på debattsidan.

– Alla föräldrar jag pratat med upplever att det finns kompetens och engagemang hos dem som arbetar i skolan men att man märker att resurserna inte räcker till, säger Anna Johansen.

– Man märker att de vuxna man har kontakt med i skolan är väldigt stressade, att många personer som faktiskt vill arbeta i skolan väljer andra yrken, och att pedagoger och fritidsassistenter blir sjukskrivna för de har inte en hållbar situation. Man måste ge skolan de förutsättningar den behöver och få dem som jobbar där känna hopp igen, känna trygghet och lugn igen.

Proletären
Ett tusental deltog i lärarnas demonstration på Gustav Adolfs torg torsdagen den 25 maj.

Anna Johansen och de andra föräldrarna vill också vill understryka att nedskärningarna kan få stora sociala konsekvenser. Redan nu går många av eleverna i Göteborg ut med ofullständiga betyg – och det lär inte bli bättre med minskade resurser. Föräldrarna menar att fullständiga betyg är den absolut viktigaste faktorn för att förebygga kriminalitet och social utsatthet.

– I flera av de skolor där föräldrarna skrivit under är det under all kritik att det är så många som går ut utan fullständiga betyg. Här har vi en stad där det talas om att tryggheten minskat och att det finns problematik med kriminalitet, att då inte se att vi måste satsa att alla ska gå ut med fullständiga betyg… det är fruktansvärt skamligt att så inte är fallet. Det är en av de absolut viktigaste satsningarna man kan göra för att motverka kriminaliteten. Istället lägger man pengar på tillfälliga projekt, lite läxhjälp där, lite stöd där… men det viktigaste är ju att satsa på grunden. 

Att det stora ”sparpaketet” kommer lagom till Göteborgs 400-årsfirande tycker Anna Johansen är lite ironiskt.

– Man är stolt över sin stad och tittar tillbaka… men samtidigt har man inget självförtroende att satsa på framtiden, utan gör besparingar, säger Anna Johansen.