Hoppa till huvudinnehåll

Palestinaaktivister skällde ut utrikesministern

När utrikesminister Tobias Billström (M) i onsdags presenterade regeringens utrikesdeklaration intogs riksdagen av Palestinaaktivister som skällde ut honom efter noter. ”Om de inte tar till sig debatten ute i samhället så får debatten komma till dem”, säger Marcus McBay från Kommunisternas ungdomsförbund RKU som var med på aktionen.

Tobias Billström (infälld bild) är utrikesminister i en av Sveriges mest Israeltillvända regeringar någonsin. En regering som stödjer den israeliska krigsmakten fullt ut i dess pågående slakt av Gaza.
Skärmdumpar TV4 / Riksdagen

Tobias Billström (M) tog i onsdags sin högtidliga promenad från utrikesdepartementet till riksdagen, där han skulle presentera regeringens utrikesdeklaration.

Utanför riksdagen väntade ett femtiotal Palestinaaktivister som skällde ut den Israelvänlige utrikesminstern: ”Tobias Billström you can’t hide, you’re supporting genocide!” (”Tobias Billström, du kan inte gömma dig, du stödjer folkmord!”).

Det blev inte lugnare för Billström inomhus. Ett antal av Palestinaaktivisterna tog sig in och fortsatte att ropa på honom. Några blev utsläpade av vakter.

– Det blev lite kalabalik. Vakterna gick hårt åt dem, säger Marcus McBay från Kommunisternas ungdomsförbund RKU, som var med på aktionen.

Ingen gjorde motstånd, berättar Marcus McBay, men några gjorde sig slappa i kroppen och svåra att föras bort. 

Mest rop blev det när Sverigedemokraterna i en replik tog upp FN:s flyktingorgan Unwra och anklagade dem för att ha koppling till terrornätverk.

Marcus McBay klarade sig undan vakterna. Efter riksdagsdebatten väntade han och de andra ute i kylan på aktivisterna som hade förts bort. Vissa satt anhållna i över en timme.

– En hade blivit hotad med sex månaders fängelse, de hade sagt att det finns på straffskalan. Det var uppenbart att det hade varit en väldigt olustig upplevelse för henne.

Skärmdumpar: TV4
Marcus McBay intervjuades av TV4-nyheterna utanför riksdagen.

Varför gjorde ni det här?

– Det finns en uppfattning om att man inte ska störa den här ”heliga” riksdagsdebatten. Det är liksom den och bara den som är demokrati. Samtidigt har vi alla sett de senaste fyra månadernas massiva protester i alla svenska städer. I Stockholm har det varit tiotusentals ute och demonstrerat.

– Det är demonstrationer vi inte sett liknelsen av på mycket länge, möjligtvis undantaget vissa klimatprotester. Samtidigt ignoreras frågan helt av riksdagspartierna. Om de inte tar till sig debatten ute i samhället så får debatten komma till dem.

Vad skulle du säga till Billström om du träffade honom på tu man hand?

– Vissa kallar honom hycklare. Men det är inte ens rätt ord för honom… han representerar på ett väldigt gott sätt den borgerliga synen och politiken. Han är ett avskum. En karriäristpolitiker som varken förstår samhället eller vet vad medmänsklighet är. Och jag tror inte han representerar folkviljan.