Hoppa till huvudinnehåll

Personalkris på NUS i Umeå – sjukhuset i förstärkningsläge

Det akuta vårdplatsläget på NUS har gjort att sjukhuset gått upp i den näst högsta beredskapsnivån.

Norrlands universitetssjukhus
Wikimedia Commons: Dag Lindgren

Det är ännu en ansträngd sommar för Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå. Det är brist på personal, vilket har lett till att man dragit ned på vårdplatser. Sjukhusledningen har därför bland annat ställt in planerade operationer och flyttat sängar till akuten eftersom andra avdelningar varit överbelastade.

Den 29 juni gick sjukhuset upp i så kallat förstärkningsläge. Samtidigt har personal fått jobba mycket övertid och dubbla pass.

 – Absolut ingen bland kollegorna är överraskade, säger Oskar Wigren, sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus.

Privat
Oskar Wigren

Han tror att situationen kommer leda till att vårdpersonal överväger att lämna yrket. 

 – Jag vet inte vad de hoppas på inför varje sommar, antingen att nån högre makt ska komma ner och rädda situationen eller att allt fullständigt ska braka ihop.

Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten menar att det finns vårdpersonal men att de väljer andra yrken.

– Blir det bättre bemanning blir det fler vårdplatser också, säger hon.

Primärvårdsjouren i Umeå håller stängt under sommaren. Det har lett till ett ökat tryck på akutmottagningen. 

 – Samtidigt är det så lite personal i primärvården så det är nödvändigt så distriktssköterskorna ska få sin semester. Är det personalbrist på ett ställe påverkar det hela vårdkedjan. Det är viktigt att hela vårdkedjan fungerar.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa säger till SVT Nyheter att de vill undvika att ringa in personal som har semester, men att det kan behövas.

Ulf Huett
Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet i Västerbotten

 – Det vore fruktansvärt om man kommer till den slutsatsen. Alla behöver sin semester och återhämtning. Det kan skapa stress för de som är på semester nu och läser om situationen i media. Det blir nästan oundvikligt att inte fundera på om man får sin ledighet. Jag hoppas innerligt att det inte behövs, säger Jenny Olsson till Proletären.

Jenny Olsson misstänker att det ansträngda läget kan leda till att vårdpersonal säger upp sig och kommer leta andra jobb. 

 – Det kan bli att man inte orkar och att sjukskrivningarna ökar. Det viktiga nu är att hitta långsiktiga åtgärder. Om vi blir vi fler blir också vårdplatserna fler och patientsäkerheten högre.

Det är inte den första sommaren som personalen har en ansträngd arbetsmiljö under sommaren. Hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa uttryckte i en intervju att det är ”en tuff sommar i år igen”. En inställning som är problematisk, menar Jenny Olsson.

 – Vi kan inte gå in med inställningen att det ska vara tufft. Har man bra, ordentlig bemanning hela året ska vi klara somrarna också.

 – Man behöver locka med bra villkor för att få bemanning, allt från arbetstider, arbetsmiljö, lön och ob-ersättning. Får ihop helheten tror vi att det skulle lösa mycket året runt, säger Jenny Olsson.