Hoppa till huvudinnehåll
Av
Personlig assistent

Porr är inte förenligt med kvinnlig frigörelse

Porrmotståndet grundas inte i moralpanik – utan i tanken på att sex inte är en vara som konsumeras.


Rätten att få äga sin egen kropp och att ta kommandot över sin egen sexualitet som kvinna kan fortfarande kännas som en skev diskussionsfråga. För mig är det en självklarhet att ta sig rätten att bli fri från exploatering när man talar om kvinnlig frigörelse. Andra krafter, speciellt liberala ”feminister”, vill se det som rätten att få exploatera sig själv.

Jag moraliserar inte, men i takt med att den sexuella revolutionen blev ytterligare en marknadsarena så stagnerade det. Tanken om fritt sex och att njuta tillsammans är god, men reaktionen som blev när man började bryta sexuella tabun var att sexhetsen släpptes lös, eftersom sex säljer. 

Tinder, mötesplattformen för lösa sexuella kontakter, är värderat till 10 miljoner dollar. Att ligga med vem man vill, när man vill och hur många man vill är även det en självklarhet för mig. Men vad gör det med människor när man uppmuntras att välja sina partners likt varor, konsumera dem och gå vidare?

Det är inget nytt att porrlobbyn eller de som är för prostitution arbetar med termer som ”sexpositiv” eller att porrmotståndares åsikter är moralpanik. Trots att kvinnokampen alltjämt pågår, trots Metoo-rörelsen och vissa framsteg i samhället ser jag dagligen att unga tjejer underkastar sig för att få del av makten. Detta genom att använda sin sexualitet som ett sätt att få erkännande, som en bytesvara. 

I kretsar jag rör mig i, där människor möts för att spela datorspel, är det extra tydligt. Tjejer sitter framför sina webbkameror och spelar, många är duktiga men något erkännande får de inte om de inte samtidigt är lättklädda och välsminkade. Ofta är det betaltjänster involverade, de får donationer så att de kan köpa sexigare kläder och nya spel så att de kan fortsätta. En form av sexuella tjänster mot betalning, helt enkelt.

Vi har ett samhälle som är uppbyggt på besattheten av att konsumera, det ska vara snabba cash och yta. En före detta kvinnlig bekant till mig brukade sälja sex när hon var ung bara för att kunna köpa nya skor eller väskor. Så pass viktigt var det i hennes liv att se fin ut. Inte för sin egen skull utan för att det krävdes för det där erkännandet som hon ständigt jagade. 

Porr, även den feministiska porren, kan aldrig vara förenlig med tanken om sann kvinnlig frigörelse. Kvinnlig sexualitet som inte styrs efter normer, marknadsvärde eller mäns behov har vi ännu inte sett skymten av. Så länge sex är en handelsvara kan man inte prata om frihet. När sex dessutom får oproportionerligt stort utrymme i samhällsbilden så kan inte heller rätten att även vara fri från sex och exploatering uppfyllas. 

Det handlar som sagt inte om att vara pryd, det handlar om att kroppen inte är en handelsvara. Kvinna, njut av att du är en sexuell varelse, men ifrågasätt alltid vem det är som har sagt åt dig att göra det!