Hoppa till huvudinnehåll

Protestdag mot marknadshyror: ”Stort behov av ny bostadspolitik”

Den 12 september samlas bostadsaktivister runt om i landet för att protestera. En av dem är Britta Brus, hyresaktivist i Göteborg.

Protest mot marknadshyror 2019.
Artur Szandrowski

Den 12 september är det en nationell protestdag mot marknadshyror runt om i Sverige, initiativtagare är 18 aprilkommittén. Bakgrunden är regeringens planer på att införa marknadshyror i nyproduktion från den 1 juli 2021, som en del av januariöverenskommelsen. 

18 aprilkommittén är en bostadspolitisk plattform med ett tydligt mål. Att ta kamp mot införandet av marknadshyra. 

Britta Brus, aktivist och en av flera initiativtagare till 18 aprilkommittén, hoppas att protesterna ska bli startskottet för en landsomfattande rörelse mot marknadshyror och renovräkningar, och för en mer human bostadspolitik. 

– Det är viktigt att vi skapar rörelse i dessa frågor. Det ska vara solidaritet, även om man själv inte hotas av hemlöshet måste vi se det längre perspektivet. Vad vill vi ha för bostadspolitik i framtiden? Även om man själv inte drabbas direkt måste vi tänka på var mormor, som inte kan betala 5.000 kronor i hyreshöjning, ska bo. Och på våra barn som i framtiden knappt kommer hitta en mögelskadad lägenhet långt borta från stan, säger Britta Brus till Proletären. 

Protestdagen uppmärksammas runt om i landet och i Göteborg och kommer arrangemang att hållas på nio olika stadsdelstorg. Manifestationen är coronaanpassad och deltagarantalet är max 50. Britta Brus talar om vikten av att ändå kunna samlas på manifestationerna.

Alexander Alvarado
Britta Brus, hyresaktivist

– Det är en helt annan känsla. Vi har många små manifestationer runt om i staden och vi behöver få till rörelse i dessa frågor nu när fastighetsägarna har flyttat fram sina positioner. 

Britta Brus tar sin egen fastighet som exempel, där fastighetsägaren använder sig av styckrenoveringar för att kunna höja hyran rejält.

– Så fort en lägenhet blir ledig blåser man ut allting och renoverar ytligt snabbt. Det är inget fint gediget hantverk utan det är till för att det ska se snyggt ut på ytan i några år. Då kan fastighetsägarna förhandla in hyreshöjningen högt. Det är ett rövarsystem.

Fastighetsbolaget Akelius var först i Sverige med affärskonceptet att styckrenovera lägenheter. 2018 var antalet styckrenoverade lägenheter 5.000, med hyreshöjningar på upp till 50 procent. Bolagets grundare, Roger Akelius, hymlar inte med affärsmodellen.

–  Jag väljer hyresgäster med fet plånbok, säger Roger Akelius till Hem och Hyra.

Fastighetsbolaget har idag sålt ut delar av sitt fastighetsbestånd i mindre orter i Sverige och istället expanderat verksamheten utomlands. 

– Sverige är i stort behov av en ny bostadspolitik, som ska täcka upp för 25 års eftersatt underhåll och nybyggnation, avslutar Britta Brus.