Hoppa till huvudinnehåll

Protester i Stockholm när Trump hyllade USA:s militär

Svenska solidaritetsorganisationer genomförde en manifestation den 4 juli för att ge en röst åt dem som drabbas av USA:s brott mot mänskligheten.

Anders Romelsjö från stödkommittén för Julian Assange var en av talarna.
Achim Rödner

”Vilket fantastiskt land”, sa Donald Trump och hyllade USA:s militär efter att krigsplanen dånat förbi under paraden i Washington när USA:s nationaldag firades den 4 juli. 

Samtidigt genomförde en rad solidaritetsorganisationer i Sverige en manifestation på Stora torget i Stockholm mot USA:s brott mot mänskligheten.

När militären och krigsplanen med sina dödliga laster hyllades i USA fick de miljontals som drabbats av bomberna runt om i världen en röst på Stora torget.

USA:s historia med terror, invasioner, ekonomisk terrorism, tortyr och krigsbrott, är allt annat än demokratisk.

Mellan de allvarliga talen värmde Pepe, Mari och Xavier Castro upp publiken med peppande solidaritetslåtar.

USA:s terror mot Kuba startade direkt efter den kubanska revolutionen 1959. En blockad som inte bara drabbar kubanerna, även de bolag som handlar med Kuba tvingas till mångmiljonböter till USA.

Miljarder har satsats på att köpa så kallade dissidenter på Kuba för att destabilisera och få bort Kuba som ett exempel att följa för andra länder.

– Ni känner igen schemat. Det är det här schemat som används mot Venezuela, mot Nicaragua och mot andra länder där regimskifte har ägt rum, sa Eva Björklund från Svensk-Kubanska Föreningen.

Anders Romelsjö från stödkommittén för Julian Assange fortsatte med vittnesmålen mot USA och dess brott mot mänskligheten. Brott som Julian Assange avslöjade med sitt projekt Wikileaks.

Där avslöjades krigsbrott i Irak, Afghanistan och andra stater. Assange sitter idag anhållen i England med krav på utlämning till USA där han riskerar 185 års fängelse och dödsdom. 

– Det som Julian Assange gjort är en insats i demokratins namn. Medborgarna har rätt att veta vad de styrande gör, sa Anders Romelsjö.

– Åtala istället de som är ansvariga för krigsbrotten. Sådana som Bush, Blair, Obama och Trump.

Hans Örn, talesperson för Syriensolidaritet, undrade vilka som är de verkliga terroristerna i krigets Syrien. Ett krig finansierat av utländska makter och med utländska legoknektar som tvingat miljontals människor att fly, och där Tysklands förbundskansler Angela Merkel anklagas för att medvetet ha låtit flyktingar drunkna i Medelhavet.

Ett åtal mot Merkel och andra EU-ledare förbereds inför den Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag.

– Syrien drabbas av ekonomisk terrorism som utövas av ledande västmakter, däribland Sverige. Inte bara mot Syrien utan även mot Iran, Venezuela, Kuba och Ryssland. Sverige utövar för närvarande ekonomisk terrorism genom olagliga sanktioner mot 24 länder.

– För att åtala svenska politiker för krigsbrott, och hit måste vi räkna den ekonomiska terrorismen, duger inte det svenska rättssystemet. I Malaysias huvudstad Kuala Lumpur finns en krigsförbrytartribunal värd namnet. Den inrättades 2009 och har bland andra dömt Tony Blair och Georg W Bush för deras krigsbrott i Irak, säger Hans Örn.
– Upphäv sanktionerna mot Syrien omedelbart. Ställ alla ansvariga terrorister inför rätta och skicka Margot Wallström till Kuala Lumpur.