Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen vill ha USA-baser i Sverige

Regeringen förhandlar med USA om ett ramavtal för kraftigt utökad amerikansk militär närvaro i landet.

Amerikanska marinkårssoldater övar.
Lance Cpl. Brianna Gaudi/US Marine corps

Sverige och USA har påbörjat förhandlingar om ett fördjupat militärt samarbete. Det handlar om ett så kallat Defense Cooperation Agreement, (DCA), som ska reglera förutsättningarna för amerikanska styrkor att verka i ett annat land.

– Det rör sig bland annat om frågor om amerikansk militär personals rättsliga status, tillgång till baseringsområden, förhandslagring av materiel, skatter och tullar, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Sveriges Riksdag
Pål Jonson (M), försvarsminister.

Enligt försvarsminister Pål Jonson innebär det att det kan behövas investeringar i infrastruktur för att lagra amerikansk militär utrustning och för att kunna förlägga amerikanska soldater.

På frågan om det inte är politiskt känsligt med amerikanska militärbaser svarar Pål Jonson att han inte vill kalla det en amerikansk bas utan ”det är mer basering eller förhandsgruppering av materiel som det skulle kunna handla om” och att det inte ska räknas som en bas om det är roterade förband.

Norge och USA har redan ett DCA-avtal på plats. I Trondheimsområdet lagrar USA sedan länge tung utrustning som stridsvagnar. Danmark och Finland har, likt Sverige, inlett förhandlingar med Washington.

Före detta försvarsminister Peter Hultqvist (S), som sagt sig vara emot Natobaser i Sverige, ser inga problem med amerikanska baser. 

– Det leder till en fördjupad och stabiliserad relation med USA. Vi har en bra relation redan nu, men det här stärker banden ytterligare, säger han till SVT.

Peter Hultqvist påpekar att diskussionen om ett avtal var igång redan under den socialdemokratiska regeringen. 

I regeringens pressmeddelande skriver de att avtalet inte kommer kunna träda i kraft förrän Sverige genomfört de författningsändringar som krävs. Det betyder att det kommer krävas förändringar i grundlagen – vilket innebär att riksdagen som väljs i valet 2026 också måste godkänna dem.