Hoppa till huvudinnehåll

Val 2018: ”Sänk politikerlönerna för politikernas egen skull”

Anders Wiklund är fastighetsskötare och förstanamn för Kommunisterna i Karlstad.

Anders Wiklund, fastighetsskötare och förstanamn för Kommunisterna i Karlstad.
Privat

Varför ska man rösta på Kommunistiska Partiet i Karlstad?

– För att vi är konsekvent på arbetarnas sida, vi är arbetarklassens röst. Politiken har blivit en ankdamm och en karriärmöjlighet för toppskiktet, som inte längre är beroende av gräsrötterna och folkligt deltagande. Vi har en radikalt annorlunda syn på politik än vad elitens partier har.

Vilka frågor kommer ni att driva om ni kommer in?

– Vi har fyra för arbetarklassen viktiga frågor: Bevara och utveckla Skutberget som ett naturligt rekreationsområde, sex timmars arbetsdag inom kommunal vård och omsorg och stoppa dubbelbeskattningen av det allmännyttiga bostadsbolaget KBAB:s hyresgäster – de tar ut vinst och pumpar in den i andra sektorer av kommunen, i praktiken en dubbelbeskattning.

– Och, för deras egen skull, sänkta politikerlöner. Ingen politiker i Karlstad ska tjäna mer än 30 000 kronor i månaden. En politikers uppgift är att företräda sina väljare, och det gör man inte på ett bra sätt om man lever i en annan verklighet än väljarna.

Hur skulle du utnyttja platsen i fullmäktige?

– Vi skulle naturligtvis driva vår politik, men sedan är vi också ett vakande öga på de andra partierna. Det har varit en del tveksamheter i Karlstad, kommunen har bland annat fått kritik för att ha sålt fastigheter under marknadsvärde. Det skulle bli svårare för elitens partier att driva igenom dumheter bakom kulisserna.

Vad kan ni ge för löften till väljarna i Karlstad?

– Vi kan lova att vi har inga från arbetarklassen skilda intressen, och vi kommer att företräda de intressena i kommunpolitiken. Vi kommer inte att gå med på några nedskärningar och vi kommer inte att tiga när vi ser att orättvisor och fuffens sker, det kan jag lova.

Fakta

Kommunistiska Partiet i valet 2018