Hoppa till huvudinnehåll

Schweizare kräver lika lön för lika arbete – hotar med strejk

Tiotusentals demonstrerade i lördags i Schweizs huvudstad Bern med kravet lika lön för lika arbete.

Runt 20.000 demonstrerade i Bern för lika lön för lika arbete.
Unia

SCHWEIZ Över 20.000 schweizare deltog förra lördagen i en demonstration med kravet lika lön för lika arbete. Demonstrationen arrangerades av fackförbundet Unia och 40 andra organisationer.

I ett uttalande, citerat av nyhetsbyrån AFP, skriver Unia att landets kvinnor är ”trötta på sexism och diskriminering, trötta på ojämställda löner”. Enligt Unia tjänar schweiziska kvinnor i snitt 20 procent mindre än männen.

Ett lagförslag som kräver att företag med mer än 100 anställda ska rapportera in lönerna för män respektive kvinnor vart fjärde år till en oberoende instans har debatterats i landets parlament. Unia kräver dock att förslaget omfattar fler anställda, att kvinnor som blir diskriminerade erbjuds kompensation och att företag som betalar kvinnor lägre än män får böta. Om inte regeringen går med på kraven hotar Unia med att utlysa en kvinnostrejk 2019.

Schweiz var sist i Europa att införa allmän rösträtt på alla nivåer. 1971 fick kvinnor rösträtt på nationell nivå, 1981 erkändes män och kvinnor som jämlikar i landets konstitution och först 1991 införde den sista kantonen rösträtt även för kvinnor.