Hoppa till huvudinnehåll

SD: Nej till EU – ja till EU:s inre marknad

Trots att Sverigedemokraterna vill lämna EU föreslår partiet samtidigt att Sverige ska stanna i EES, EU:s inre marknad där kapital, varor – och arbetskraft – ska röra sig fritt.

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) vill lämna EU, men vill vara kvar i EES – EU:s inre marknad.
Pixabay/Sveriges riksdag (Montage)

Sverigedemokraterna kräver att Sverige ska lämna EU, men vill samtidigt att Sverige fortsatt ska vara med i EU:s inre marknad, EES. Det sa Jimmy Åkesson i en intervju i Dagens Industri i juni.

EES, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, är ett samarbete mellan EU-länderna och några icke-medlemsländer som Norge och Island. EES har som grundprincip ”de fyra friheterna” som garanterar storföretagen fri rörlighet för kapital, varor, personer och tjänster.

Det är på grund av EES som lönedumpning, där företag importerar billig arbetskraft från EU-länder, är ett stort problem även i Norge som inte är med i EU.

Den lönedumpning som är ett resultat av arbetskraftsimport som är möjlig inom EU:s inre marknad, pekas av många ut som en anledning
till att Sverigedemokraterna är stora inom vissa yrkesgrupper. Trots det vill partiet alltså fortsatt att Sverige ska tillhöra EES.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren svarar skriftligt på Proletärens frågor att Sverige bör vara med i EES ”för att ta del av handelsområdet även som icke-medlemmar”.

Innebär inte det att det många vanliga arbetare upplever som negativt med EU, som arbetskraftsimport och lönedumpning, blir kvar?

– Nej, då vi vill att beslutanderätten över vår arbetsmarknad ska ligga hos Sveriges riksdag.

Är det inte oärligt mot väljarna att säga att ni är emot EU, samtidigt som ni är för att Sverige tillhör EU:s inre marknad där fri rörlighet för kapital, varor, personer och tjänster gäller?

– Nej, det tycker jag inte då vi vill ha ett omförhandlat avtal där de bitarna ej ingår.

Du vill alltså att Sverige ska ingå i EU:s inre marknad men utan den fria rörligheten för kapital, varor, personer och tjänster? Är inte tanken med EU:s inre marknad just fri rörlighet på marknaden?

– Precis, därför måste avtalet omförhandlas, säger Peter Lundgren som jämför EES med ett elavtal.

– Om du ingick ett elavtal för 10 år sedan vilket idag är ganska ofördelaktigt, då omförhandlar man avtalet, man behåller inte det ofördelaktiga avtalet bara för att man skrev på det för tio år sedan.