Hoppa till huvudinnehåll

Semestern oklar för landets äldrevårdsarbetare

I flera kommuner i landet har man brist på sommarvikarier inom äldreomsorgen. I Sotenäs kommun är situationen så pass ansträngd att man måste anställa 16-åringar. "Det är som att arbetsgivarna inte har tänkt på att det kommer en sommar igen", menar undersköterskan Ann-Sofie Svensson.

Undersköterskan Anni-Sofie Svensson arbetar i Sotenäs kommun, där 16-åringar tas in som vikarier för att lösa personalbristen inom äldrevården.
Piqsels/Privat Montage: Proletären

Runt om i landet kämpar flera kommuner med att hitta semestervikarier för att täcka upp bemanningen inom äldreomsorgen. I Kiruna, till exempel, måste kommunen anställa ytterligare 300 personer om ordinarie personal ska få sina  semestrar. Samma problematik finns i Laholm, Oskarshamn och Eksjö.

Ann-Sofie Svensson jobbar som undersköterska inom äldrevården i Sotenäs kommun och är orolig inför sommaren.

– Jag kan bara tala för mig själv, men jag är inte säker på att jag kommer få en sammanhållen semester. Förra sommaren var det många i personalen som blev inkallade. Det är en konstgjord andning som pågår just nu.

Ann-Sofie Svensson jobbar natt inom hemtjänsten och i dagsläget är bemanningen inför sommaren inte löst på hennes arbetsplats. På andra håll i kommunen ser situationen likadan ut.

Fakta

Bristen på vikarier inom äldreomsorgen

Borgholm

80 sommarvikarier saknas.

Eksjö

50 sommarvikarier saknas.

Falkenberg

Svårt med rekrytering. Sommarvikarier erbjuds 10.000 kronor i bonus om de tar en anställning i kommunen.

Gnesta

Svårt med rekrytering. Chefen för socialtjänsten stod i förra veckan på stadens lokala torg och delade ut flygblad i hopp om att rekrytera sommarvikarier.

Gotland

150 sommarvikarier saknas. För att lösa situationen planerar kommunen att anställa pensionerad vårdpersonal.

Jönköping

Svårt med rekrytering. Ordinarie personal erbjuds 2,2 gånger timlönen vid arbete från midsommar till mitten augusti.

Kiruna

300 sommarvikarier saknas.

Oskarshamn

175 sommarvikarier saknas.

Pajala

Svårt med rekrytering. Kommunen erbjuder 25.000 kronor till ordinarie personal som flyttar sin semester till hösten.

Piteå

Samma problematik och upplägg som i Pajala.

Skellefteå

200 sommarvikarier saknas. Socialnämnden i Skellefteå har meddelat att de kommer behöva stänga både korttidsplatser och hela avdelningar på grund av bemanningsbristen.

Vimmerby

Ordinarie personal kan tvingas flytta sin semester till hösten.

Växjö

160 sommarvikarier saknas.

För en vecka sedan meddelade Sotenäs att man kommer att behöva anställa 16-åringar för att klara av sommarmånaderna på alla äldreboenden. Eftersom dessa ungdomar enligt lag inte får jobba med omvårdnad ska de ägna sig åt andra sysslor så som matförberedelse, städning och sociala aktiviteter.

En ungdomsrekrytering väntas också ske i kommuner som Ystad och Halmstad där man tampas med en liknande problematik.

– Jag har jobbat inom äldreomsorgen sedan 2004 och nästa år är första gången på 20 år som politikerna inte lägger ett sparförslag för verksamheten. De sparar pengar på svaga och framtiden. Något vi ser summan av nu. Hade man istället lyssnat på personalen under alla dessa år så hade vi kunnat bromsa utvecklingen, menar Ann-Sofie Svensson.

Privat
Ann-Sofie Svensson är undersköterska och skyddsombud i Sotenäs kommun

Sotenäs kommun är långt ifrån ensam om problemet med sommarbemanning (se faktaruta intill). I flera kommuner har man gått så långt att men erbjuder personalen en hel månadslön om de går med på att flytta sin semester till hösten.

– Arbetsgivarna säger att de vill lösa problemen. Men då krävs att man lyssnar på personalen och jobbar tillsammans. Vi har belyst problemet sedan januari. Just nu känns det mest som att arbetsgivarna är förvånade: ”Va? Kommer det en sommar i år igen?”

– Kommunerna måste förstå att det är personalen som är marknadsföringen inom äldrevården. Om vi är nöjda och har en vettig arbetsmiljö kommer vi driva verksamheten framåt.

Visionen om att landets äldre ska ha det bra blir ofta besegrad i kampen mot budget och ekonomi. Ann-Sofie Svensson beskriver sitt jobb som berikande; att hon faktiskt kan hjälpa en annan människa att må bättre. Men inom äldrevården finns också en överhängande risk att man ”kör slut på sig själv”.

– Jag vill att ungdomar ska se de positiva aspekterna av mitt arbete. För det finns många sådana. Men som personal måste vi också våga vara öppna med problemen. Och någon måste lyssna.

– Vi har jobbat hårt för att hålla borta coronan från våra säbo och andra verksamheter. Arbetsgivaren måste värdera detta. Det räcker inte med att skriva ”tack” på intranätet och applåder betalar inte våra räkningar. Vi har gjort vårt bästa, men snart orkar vi inte mer.

– Det är alltid budgeten som styr, men människor som har jobbat hela sitt liv ska också få ett värdigt avslut i livet, säger Ann-Sofie Svensson.