Hoppa till huvudinnehåll

Sin City ligger närmare än många tror

Sexturismen handlar om mycket mer än västerländska män som köper sex i Thailand. Även den inhemska efterfrågan är hög, och sexturisterna har fler närliggande resmål. Det framgår av nätverket Schyst resandes rapport om sexturism, Welcome to Sin City.

Red light district i Amsterdam är ett av många ställen ditt män reser för att köpa sex utan att behöva oroa sig för att åka fast.
Pixabay

Nätverket Schyst resandes rapport om sexturism, Welcome to Sin City, har fått en del uppmärksamhet i media. Men nästan all rapportering har handlat om svenska män som köper sex i Thailand.

Svenskarnas rasistiska och sexistiska uttalanden till under cover-reportern har citerats flitigt i tidningar och på webbsidor, och till och med använts som slagträ mot Sverigedemokraterna – som många av männen sägs sympatisera med.

Men faktum är att rapporten innehåller mycket mer relevant material än det som de flesta medier har fokuserat på.

Rapporten, som har undertiteln ”Swedish male tourists in prostitution industries abroad”, tittar också närmare på prostitutionsbranschen i Amsterdam och Barcelona, även de populära resmål för sexturister.

I Nederländerna legaliserades prostitution år 2000, och man införde ett reglerat system där prostitution är lagligt på alla nivåer – inklusive bordellverksamhet. Cirka 25.000 personer är registrerade skattebetalande prostituerade, varav 22.000 är kvinnor. Men det totala antalet prostituerade uppskattas till det tredubbla.

Sextrafficking har varit ett ökande problem i landet sedan legaliseringen. I Amsterdams ökända Red light disctrict är endast 5 procent av de prostituerade från Nederländerna.

Lokalt har man i Amsterdam försökt lösa detta genom krav på att alla prostituerade måste tala holländska, tyska, engelska eller spanska. Detta har bara gjort att sexhandeln flyttat på sig.

Kritiker menar att legaliseringen ökat efterfrågan på prostituerade, och därmed även trafficking, eftersom tillgången på frivilliga prostituerade inte räcker för at täcka efterfrågan. Uppskattningsvis 6250 personer faller årligen offer för sextrafficking till Nederländerna.

Legaliseringen har inte heller rensat branschen från kriminalitet. Kriminella organisationer byggde upp industrin, och drog sig inte tillbaka bara för att den blev laglig.

Även om trafficking är olagligt i Nederländerna är spaning och utredning ett arbetskraftsintensivt jobb, och området har prioriterats ner till förmån för arbetet mot människosmuggling.

Spanien är ett annat Mecka för sexturister, och sexköp har alltmer normaliserats sedan det avkriminaliserades 1995. Det finns mellan 300.000 och 400.000 prostituerade och upp till 2000 bordeller i Spanien. Till skillnad från Nederländerna, där branschen legaliserades, finns ingen reglerad prostitution. Det är olagligt att exploatera prostituerade, men fullt lagligt att ha en bordell där ”fria” prostituerade säljer sex. Det krävs inte ens någon särskild licens.

Många regelrätta bordeller kamoufleras som restauranger eller gym, och när de upptäcks och stängs ner av myndigheter, kan de öppna igen efter bara ett par dagar. Då med fler kunder, som tack vare medieuppmärksamheten hittat dit.

År 2017 greps och åtalades 392 människohandlare tillhörande 55 olika kriminella organisationer. Huvudsakligen är det bulgarer, rumäner och nigerianer som säljer kvinnor från sina hemländer. Trafficking kriminaliserades i Spanien först år 2010.

Även om Barcelona är prostitutionens huvudstad i Spanien, är även resten av landet drabbat. I den sömniga lilla staden La Joqueras vid franska gränsen ligger exempelvis vad som troligen är Europas största bordell.

I Thailand fick prostitutionen rejält fäste på 1960-talet, då amerikanska soldater i Vietnamkriget spenderade sina permissioner där.

Trots att prostitution är olagligt, ingriper sällan polisen. Dels på grund av de turistekonomiska intressena, och dels på grund av korruption och att vissa myndighetspersoner själva är inblandade.

Det är en vanlig missuppfattning att det i huvudsak är västerländska män som reser till Thailand för att köpa sex. Faktum är att en stor del av sexturisterna kommer från närliggande länder som Kina, Japan, Malaysia, Sydkorea och Singapore. Även om barnprostitutionen har minskat stort de senaste 10-15 åren, så förekommer den fortfarande. Och den stora majoriteten av männen som köper sex av barn i Thailand kommer från ostasiatiska länder.

Sexköp är vanligt även bland thailändska män. 43 procent av singelmännen och 50 procent av de gifta har köpt sex.

De prostituerade i Thailand kommer nästan uteslutande från den fattiga Isanprovinsen i nordöstra Thailand eller från andra nordliga delar av landet. 

Prostitutionen i de tre länderna som tas upp i rapporten, och även sexturismen dit, är onekligen en mer komplicerad fråga än att bara handla om svenska rasister som åker till Thailand och köper sex.