Hoppa till huvudinnehåll
Av
Partistyrelsen (K)

Ledarkrönika: Sjöstedts rädsla för K

Ett föredrag om den sovjetiska erfarenheten blev för mycket både för GP:s ledarskribent Adam Cwejman och för Vänsterpartiets ledning.


Min bok ”Resa in i det okända” har sålt överraskande bra. Efter åtta månader är första upplagan slut och en ny, bättre korrekturläst, andra utgåva är på gång. Speciellt glädjande är att större delen av köparna finns utanför den krets som utgörs av Kommunistiska Partiets medlemmar och nära sympatisörer.

Jag måste erkänna att denna breda spridning överraskat mig en smula. Lite luttrad av många års erfarenheter misstänkte jag att såväl ämnet som författaren skulle få åtskilliga vänstermänniskor att rygga tillbaka.  

Men mest blir jag glad, då jag menar att den sovjetiska erfarenheten är relevant för alla som ärligen vill socialism. Eller som jag skriver i bokens förord: ”Min målgrupp är läsare med hjärtat till vänster, som oavsett partipolitisk hemvist vill förstå vad som hände i Sovjetunionen och varför det gick som det gick.”

Utan att ha läst min bok vet Cwejman med ryggmärgen att jag är en usel historierevisionist som lägger historien till rätta.

Därför tackade jag naturligtvis ja när jag för en dryg månad sedan fick en inbjudan att föreläsa för Vänsterpartiet i Göteborg. Det har visserligen dykt upp åtskilliga vänsterpartister på de föreläsningar jag hittills hållit, men att tala inför en publik av nästan bara vänsterpartister skulle bli en speciell och stimulerande utmaning. Skulle vi kunna bli överens om att åtminstone delar av den sovjetiska erfarenheten är viktig att ta till sig och diskutera för alla som har en ärlig vilja att bygga någon form av socialism?

Tyvärr fick jag inte möjlighet att fullfölja denna utmaning. I förra veckan fick jag besked om att föreläsningen för Vänsterpartiet i Göteborg är inställd. På order från högre ort.

Jag vet inte skälet till denna order uppifrån och jag har inte pressat min kontaktperson inom V att avslöja den, då hen som V-medlem har att underordna sig den ordning som gäller i detta parti. Men en vink om skälet kom några dagar senare (10/10), då Göteborgs-Postens politiske redaktör Adam Cwejman gick till frontalattack mot föreläsningen under rubriken ”Vänsterpartiet gör sällskap med stalinister”.

”Revolutionen var en resa in i det okända”

Cwejman har inte läst min bok, men med ryggmärgen vet han ändå att berätta att jag är en usel historierevisionist som lägger historien till rätta efter föregiven stalinistisk mall. En ogrundad anklagelse som han i sin krönika lyfter över på V. Åtminstone Jonas Sjöstedt och Aron Etzler lär få svåra ångestattacker av mindre. Alla förbindelser med K är tabu på den V-nivån.

Jag beklagar djupt att jag inte fick möjlighet att möta min utmanande V-publik. Men kanske finns det andra forum för den inställda föreläsningen, som inte kan nås av bannbullor från högre ort.

De V-medlemmar och V-sympatisörer som fortsatt är intresserade av diskutera den sovjetiska erfarenhetens betydelse för socialismen skall i alla fall veta att jag fortsatt står till förfogande, om en ny förfrågan kommer.