Hoppa till huvudinnehåll

EU:s fria rörlighet: Slut på byggnadsarbetare i Polen

Polen utfärdar klart flest uppehållstillstånd i EU, de allra flesta till ukrainska medborgare. Anledningen är brist på arbetskraft efter att EU har tömt Polen på arbetare.

EU:s fria rörlighet både pressar löner och tömmer länder på arbetskraft.
Genrebild/Proletären

Färsk statistik från Eurostat visar att rekordmånga uppehållstillstånd utfärdades i EU förra året. Den enskilt största orsaken är arbetsskäl och det land som utfärdade allra flest tillstånd är Polen.

Polen utfärdade 683.000 uppehållstillstånd 2017. Av dem gällde 597.000 – 87 procent – arbetskraft, och den allra största gruppen består av ukrainska medborgare. Mer än 85 procent av de som sökt uppehållstillstånd i landet är ukrainare som kommit till Polen för att jobba.

Anledningen till att Polen skriker efter arbetskraft kan de flesta gissa. I april i år skrev till exempel brittiska Sky News om att Polen akut behövde 100.000 arbetare till byggindustrin. ”Vi har praktiskt taget inga polacker hos oss längre, de är allihop i Storbritannien och i Tyskland”, sa en byggföretagare i Warszawa då till Sky News.

SVT skrev också i våras om hur EU-kommissionen mildrat sin kritik mot att Polen inte vill ta emot flyktingar, eftersom Polen de senaste åren utfärdat en miljon tillfälliga arbetsvisum till ukrainare.

En av byggnadsarbetarna som SVT pratade med tyckte det var fel att han kallades flykting. ”Jag kom hit för att det är bättre löner här, inte på grund av kriget”, sa den ukrainske muraren Pjotr till SVT i Warszawa.

Den politiska anledningen till att såväl polacker som ukrainare lämnar sina hemländer och familjer, och medverkar till att pressa ner villkoren för arbetare i andra länder, stavas EU. Det är EU som har tömt Polen på arbetare.

EU:s inre marknad, med fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer, syftar till precis detta: att flytta runt billig arbetskraft dit den för närvarande behövs, och därigenom sänka löner och villkor för de inhemska arbetarna, på bekostnad av vanliga människors trygghet och rätt att leva och arbeta till en vettig lön i sitt eget land.