Hoppa till huvudinnehåll

Snabbmatspersonalens virala budskap: ”Ingen vill arbeta här längre”

En protestskylt utanför den amerikanska snabbmatsrestaurangen Sonic i Albuquerque, New Mexico, har fått stor uppmärksamhet på webben. Och gett bränsle till dem som vill att minimilönerna i landet ska höjas.

Miljardkedjan Sonic erbjuder klassisk amerikansk snabbmat. Och urusla arbetsvillkor.
Mike Mozart/Flickr

”Vi är underbemannade. Vi ber om visad förståelse gentemot personalen som ändå dök upp. Ingen vill arbeta här längre.” Så står det på en skylt på drive-in-restaurangen Sonic i Albuquerque, New Mexico, USA.

Skylten uppmärksammades av lokaljournalisten Patrick Hayes och fick snabbt stor spridning på webben. Många som jobbar inom service eller på snabbmatsrestaurang har delat hans inlägg och kommenterat. De flesta sympatiserar med personalen. 

I USA pågår en intensiv debatt om höjda minimilöner. Särskilt inom serviceyrken.

Det är ett av världens mest snabbmatstäta länder. Enligt marknadsundersökningsbolaget Ibisworld arbetar omkring 4,5 miljoner av landets 328 miljoner medborgare i snabbmatsindustrin. 

Patrick Hayes/Twitter
"Ingen vill arbeta här längre”

Snabbmatskedjan Sonic har omkring 3.500 restauranger runt om i landet. Den är känd för sina rullskridskoåkande servitriser – och ökänd för sina dåliga arbetsvillkor.

Men de anställda har vid ett flertal tillfällen satt ner foten.

I februari 2019 sade personalen på tre av kedjans restauranger i Ohio gemensamt upp sig i protest mot den nya ledningen, som bland annat ville halvera de anställdas redan låga löner – från statens minimumlönnivå på 8,7 dollar i timmen till ynka 4 dollar i timmen.

Lokaltidningen The Scioto Post visade bilder på de mörklagda restaurangerna, även de prydda med påhittiga skyltar. Den ena skylten har en lång harang om de nya ägarna och avslutas med orden: ”Dra åt helvete. Vänliga hälsningar, den före detta personalen på Sonic.” En annan lyder kort och gott: ”Tack. Nästa!”

Den nya ledningen rev upp sina lönesänkningsplaner. Det kostade inte kedjan mycket – samma år hade de en försäljning på 4,6 miljarder dollar.

Två år tidigare hade rullskridskoservitriserna tagit upp kampen för sin dricks – pengar de var i stort behov av, då lönerna ofta understeg miniminivån.

Personalen kunde ta emot dricks kontant, men inte av kortbetalande gäster. De krävde då att företaget skulle införa den möjligheten och startade bland annat en namninsamling till stöd för kravet, som snabbt fick över 33.000 underskrifter.

Efter fyra års kamp går det nu att dricksa med kort.