Hoppa till huvudinnehåll

Social dumpning i Fredriksberg – Busstur ställs in på grund av fylla och bråk

Sedan en tid tillbaka har busslinje 297 från Fredriksberg haft problem med att påverkade personer åker buss in till Ludvika. Stök och bråk har uppstått vid flera tillfällen, samtidigt som skolbarn befinner sig på bussen.

Den sociala dumpningen och nedrustningen har pågått länge. Faksimil från Proletären nr 12, 2020.
Erling Bronsberg

”Dalatrafik meddelar att linje 297, tur 7 med avgång klockan 12:15 från Säfsgården Fredriksberg mot Kiosken Sunnansjö, dras in på grund av ordningsproblem. Detta gäller från 7 september till 12 december.”

Meddelandet kommer från Ludvika kommuns Facebooksida. Anledningen är att tur 7 sedan en tid tillbaka haft problem med berusade och påverkade personer på bussarna. Flera människor från Fredriksberg har vittnat om att personer dricker sprit på bussen, samtidigt som barn åker till skolan.

I dagsläget går det fem bussar per dag från Fredriksberg till Ludvika. Den inställda linjen innebär alltså en 20-procentig nedskärning i kollektivtrafiken för orten. Marie Jansson bor i Fredriksberg och tycker att beslutet innebär en kollektiv bestraffning.

– Jag tycker det en konstig lösning på problemet. Vi har haft problem med det här i nästan två år och Dalatrafik har tvingats ta in bussvärdar. Men jag förstår inte varför man måste ställa in en hel tur. Det finns barn som måste åka in till Ludvika två gånger i veckan för skola.

Fredriksberg har sedan en tid tillbaka påverkats av social dumpning. Människor med missbruksproblem får varken hjälp med bostad eller rehabilitering i storstäder och tvingas istället att flytta till småorter där privata hyresvärdar erbjuder bostäder. Proletären har tidigare skrivit om problemet och kunde då rapportera att Ludvika kommun i dessa fall har svårt att neka till bidrag.

Henrik Öijer är tillförordnad trafikchef på Dalatrafik.

– Det har varit ett problem på bussen när den stannar i Sunnansjö. Då har det blivit stök. Vi tog ett beslut tillsammans med Ludvika kommun och polisen att ställa in turen.

Vad beror stöket på?

– Det är olika från gång till gång. Förarna har ett ansvar för säkerheten, men om det sker upprepade gånger måste vi diskutera med kommunen. Vi utför en transportservice. Samhällsproblemen måste vi få hjälp med. Bland annat har det anställts två bussvärdar av Ludvika kommun för att se efter turerna.

Fanns det aldrig någon tanke om att anställa fler bussvärdar istället för att ställa in turen? Just nu är det en av fem avgångar som försvinner i Fredriksberg.

– Bussvärdarna har Ludvika kommun ansvaret för, så det kan inte vi påverka. Denna tur hade ett lågt resande, så förhoppningsvis kommer det inte ha så stor påverkan. Den kommer också tillbaka i december, fast då med ett mycket kortare stopp i Sunnansjö.