Hoppa till huvudinnehåll
Av
maja.ericson@proletaren.se

Krönika: Vi ska inte behöva spä ut mjölken

Företagarnas vd tipsar – spä ut mjölken så räcker den längre. Ska det vara nödvändigt i ett land som Sverige? Nej, det är dags att omfördela välståndet!


I år har vi sett många prisökningar på bland annat bensin och el, men även på livsmedel. Jag tror många av oss höjt på ögonbrynen när vi sett priserna på vissa varor under veckohandlingen.

Prishöjningar drabbar såklart främst människor med redan små marginaler, som alltid behöver leta i kort datum-hörnan och kolla efter extrapriser. För många är det inget nytt att behöva snåla, men det har blivit svårare och svårare att få pengarna att räcka till.

Jag har flera gånger i år sett tidningsartiklar som listar de bästa spartipsen. Mycket kan sägas om övre medelklass som tipsar människor med låglöneyrken om att skippa take away-latten eller dricka vatten istället för att köpa läsk. Men det jag främst reagerar på är att vi i ett rikt land som Sverige skulle behöva spä ut mjölk med vatten för att spara pengar.

Vem är det som tipsat om att spä ut mjölken för att hantera de stigande levnadsomkostnaderna? Jo, miljonären och vd:n för Företagarna, Günther Mårder.

Mårder har uppmärksammats mycket i media, eftersom han är ekonomiskt oberoende men ändå väljer att leva väldigt sparsamt. Han säger bland annat att ”det är sällan de stora inkomsterna, utan de små utgifterna som är grunden för ekonomisk trygghet”.

Jag tror det är enklare att uppnå ekonomisk trygghet om man är vd för Företagarna och ekonomiskt oberoende. Utöver det är det dyrt att vara fattig, ekonomiska möjligheter ger mer utrymme för att göra ekonomiska val.

Vad är grundproblemet? Är det att en låginkomsttagare köper en kaffe ute då och då och köper snacks till fredagsmyset, eller att det finns så låga inkomster i Sverige att man har svårt att få vardagen att gå ihop?

Återigen vill jag påminna om att Sverige är ett rikt land – vi borde inte behöva göra sådana begränsningar i vår vardag för att kunna betala hyra och ha mat på bordet. Å andra sidan rapporterade Proletären i april i år att antalet miljardärer i Sverige har ökat rekordartat, och de ekonomiska klyftorna i Sverige är skyhöga. Det talar alltså för att det finns en hel del pengar, bara att några få har oerhörda mängder, medan de flesta får kämpa för att få levnadsomkostnaderna att gå ihop.

Spartips för att klara av levnadsomkostnaderna finns i många tidningar och av många personer, det är inte bara Mårder som talar om hur man bäst sparar in på sina utgifter.

Poängen jag vill få fram med den här texten är hur sjukt och förnedrande det är att förväntas spä ut sin mjölk med vatten, och på andra sätt skära ner på sin redan svåra ekonomi för att kunna betala hyran, medan det finns människor som har ett oerhört överflöd av pengar och aldrig behöver oroa sig för sin ekonomi. Det är dags att krossa klassamhället och omfördela Sveriges välstånd!