Hoppa till huvudinnehåll

Stora Enso lägger ned pappersbruk – trots 6 miljarder i vinst

1.110 arbetare kan komma att sägas upp efter att Stora Enso fattat beslut om att pappersbruken i svenska Kvarnsveden och finska Veitsiluoto läggs ned. Ett beslut som kommer slå hårt mot orterna samtidigt som ägarna kan räkna med fortsatta miljardvinster.

Stora Enso i Kvarnsveden utanför Borlänge, Dalarna.
Stora Enso

Stora Enso inleder planer på att permanent stänga pappersbruken i Kvarnsveden, Sverige, och Veitsiluoto, Finland. Det meddelade företaget i ett pressmeddelande den 20 april.

Enligt ledningen har efterfrågan på papper sjunkit i Europa vilket lett till att brukens lönsamhet ”förblir otillfredsställande”. I samma pressmeddelande skriver Stora Enso att företagets rörelseresultat (vinst) väntas öka med 35 miljoner euro årligen på grund av beslutet. Förra året gjorde Stora Enso en total vinst på 650 miljoner euro, nästan 6,6 miljarder kronor.

Bortom kvartalsrapporterna kommer Kvarnsveden utanför Borlänge och Veitsiluoto utanför Kemi i Finland att drabbas hårt. Allt som allt riskerar 1.110 anställda att bli av med jobbet. 440 av dem jobbar på bruket i Kvarnsveden.

Huruvida de kommer få möjlighet till andra jobb inom företaget är i dagsläget oklart. Stora Enso menar att lokala medbestämmandeförhandlingar måste genomföras innan några konkreta besked kan ges.

Andreas Månberg, pappersarbetare på SCA i Obbola utanför Umeå och facklig sekreterare för Kommunistiska Partiet, menar att Kvarnsveden och Borlänge som samhällen kommer att drabbas hårt av Stora Ensos beslut.

– Vad har Stora Enso för ansvar gentemot samhället de nu lämnar vind för våg? Man har tjänat enorma summor pengar på sin verksamhet i Dalarna i över 800 år, och nu väljer man att lägga ned. Det är för jävligt.

Privat / Andreas Mångberg, pappersarbetare och facklig sekreterare i K.

Annica Bresky, vd för Stora Enso, skriver i pressmeddelandet att företaget istället för tidningspapper kommer satsa på ”förpackningar, byggnadslösningar och innovationer inom biomaterial, där vi ser en stark tillväxtpotential”.

– Att efterfrågan på tidningspapper går ned är ingen nyhet. Stora Enso har vetat om det i flera år men ändå har man inte gjort något. Hade man menat allvar med ”innovationer inom biomaterial” så hade man investerat för att ställa om produktionen i Kvarnsveden, säger Andreas Mångberg.

– Så här blir det när man bara fokuserar på vinsten i kvartalsrapporterna. Företaget hade enkelt kunna investera för en omställning av bruket. Nu riskerar istället ett helt samhälle att drabbas.