Hoppa till huvudinnehåll

Stora ergonomiska brister för målare och kassapersonal

Enligt arbetsmiljöverket har hälften av alla målare och kassapersonal ergonomiska brister i sina arbetsmoment. Upprepade arbetsuppgifter och tunga lyft anges som anledningarna till att många tvingas byta jobb när kroppssmärtorna kommer krypande.

Sacharias Klingstedt menar att ergonomi och hälsa inte alltid tas på tillräckligt stort allvar – särskilt inte om man arbetar på ackord.
Aspect/Privat

Efter ett inspektionsarbete med över 400 besök kan arbetsmiljöverket konstatera att kassapersonal och målare är de yrken med flest ergonomiska brister i arbetslivet. Hälften av alla inspektioner på antingen måleriföretag eller stormarknader visade brister kopplade till monotona och upprepade arbetsuppgifter samt tunga lyft.

Sacharias Klingstedt jobbar som målare på ett företag i Lund.

– Tyvärr tror jag inte att ergonomi och hälsa är något som många tar på allvar. En del målare jobbar på ackord och känner att de vill tjäna pengar. Då är det lätt att tänka bort tankar om långsiktig hälsa.

– Att måleriyrket toppar listan är lite av en överraskning, men det kanske det inte borde vara. Det är tråkigt. Jag känner många målare som gillar sitt yrke och helst skulle vilja fortsätta så länge det går. Enligt mig tar arbetsköparna och facket alldeles för lite ansvar. Det är sällan man hör något från dem.

Enligt Arbetsmiljöverket är det många unga som påbörjar sitt arbetsliv som kassapersonal eller målare. Men ett ensidigt arbete och tunga lyft tvingar många att byta yrke när axlar och rygg börjar värka.

– De målare som pratar om ergonomi är ofta de som jobbat länge och börjar känna av att det gör ont i kroppen. Risken är ju då att det redan är för sent. Visst kan man satsa på teknik och bättre redskap, men jag tror mer på en sänkning av arbetstiden till sex timmar per dag.

Att vissa yrkesgrupper har så pass stora brister i ergonomi och arbetsmiljö kan ställas i kontrast till regeringens besked om att höja pensionsåldern till 67 år. En reform som vissa politiker velat se sedan flera år tillbaka.

Med tanke på arbetssituationen är Sacharias Klingstedt dock övertygad om att han inte kommer att klara av att jobba fram till pensionen.

– Det kanske finns en chans om jag får ett lugnare tempo, utan ackord och med sex timmars arbetsdag.