Hoppa till huvudinnehåll

Stora protester mot Greklands antidemonstrationslag

Fler än 10.000 demonstrerade i Aten mot högerregeringens inskränkningar i demonstrationsrätten.

Tusentals demonstrerade i Grekland den 9 juli mot högerregeringens inskränkningar i demonstrationsrätten.
PAME

Tusentals demonstrerade i Grekland igår efter att parlamentet röstat igenom en ny lag som förbjuder demonstrationer. Den militanta fackliga fronten Pame, bildad på initiativ av Greklands kommunistiska parti, KKE, samlade tusentals arbetare som protesterade mot lagen. I Aten demonstrerade fler än 10.000 personer. 

Den grekiska polisen mötte demonstranterna med tårgas och i Sverige har media främst uppmärksammat de mindre grupper av anarkister och provokatörer som kastade sten och molotovcocktails på polisen. Men Pame rapporterar att trots såväl polisens som provokatörers agerande genomfördes den stora demonstrationen disciplinerat från början till slut.

Greklands premiärminister Kyriakis Mitsotakis, från högerpartiet Ny Demokrati, ligger bakom den nya lagen som ska stoppa protester från att ”störa trafik och kommersiella aktiviteter”. Ny Demokrati har också majoritet i parlamentet, där lagen röstades igenom med siffrorna 187-101 trots att den kritiserats av parlamentets lagrådskommitté.

Enligt Mitsotakis ska fredliga demonstrationer vara tillåtna. Men lagen, som öppnar för att åtala den som deltar i en olaglig demonstration och för att hålla arrangörer ansvariga för skador efter våldsamma demonstrationer, har fått hård kritik även av förre premiärministern Alexis Tsipras från vänsterpartiet Syriza.

PAME har deklarerat att även om lagen finns på pappret så kommer den i praktiken att avskaffas av arbetar- och folkrörelserna som inte kommer att sluta demonstrera.

KKE kräver också att lagen avskaffas och har arrangerat egna demonstrationer mot lagen.

Här kan du se ett klipp från en av KKE:s demonstrationer mot den nya lagen i förra veckan: