Hoppa till huvudinnehåll

Största Natoövningen sedan kalla kriget

Fler än 90.000 soldater deltar i Natos flera månader långa krigsövning Steadfast Defender som börjar i veckan. En stor del av övningen handlar om att flytta amerikansk militär genom Sverige för att kriga mot Ryssland.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i möte med Natos försvarschefer den 18 januari i Bryssel. Till höger om honom ordföranden för Natos militärkommitté, amiral Rob Bauer.
Nato/IMS

Över 90.000 soldater och fler än 1.100 stridsfordon deltar i Natos jätteövning Steadfast Defender 2024, som drar igång nu och håller på ända fram till slutet av maj. Samtliga 31 Natoländer deltar plus Sverige, som ansökt om medlemskap i krigsalliansen men som ännu hålls utanför av Ungern och Turkiet. 

Enligt ordföranden för Natos militärkommitté, amiral Rob Bauer, är det ”ett rekordhögt antal trupper som vi kan ta över och ha en övning i den storleken, över hela alliansen, över havet från USA till Europa”. 

Sveriges roll som uppmarschområde för USA:s militär är viktig i den inledande delen av övningen, liksom i ett möjligt krig med den tänkta men inte öppet namngivna fienden – Ryssland. 

Det är Carl-Johan Edström, Försvarsmaktens chef för operationsledningen, öppen med i en intervju med P1 Morgon. Edström berättar att den första delen av övningen handlar om att öva förflyttning av styrkor och förband från Nordamerika till Europa.

– Det är väldigt viktigt för Nato att Sverige är med, med vårt territorium, våra förband och våra resurser, när man nu ska öva sina nya försvarsplaner. För vi kommer vara en väldigt viktig del i de planerna.

Den andra delen består av 18 sammankopplade övningar, varav den största är Nordic Response som utspelar sig i Norge, Sverige och Finland. Här deltar sammanlagt 20.000 soldater från 14 länder, varav 4.500 svenskar från samtliga försvarsgrenar och hemvärnet.

– De kommer öva väpnad konfilkt och kollektivt försvar inom ramen för Natos regionala planer, säger Carl-Johan Edström till SR.

Nordic Response består av såväl en markövning, som innefattar att sätta ihop stora divisionsförband i Norrland, som en flygvapen- och en marinövning. Efter Nordic Response, som genomförs i mars, kommer Immediate Response, som går ut på att förlytta en amerikansk marinkårsbrigad från Norge till Finland. 

Det rör sig om cirka tusen amerikanska soldater som ska ta sig genom Sverige. Så kallat värdlandsstöd har inte genomförts i den här omfattningen tidigare, säger Carl-Johan Edström från Försvarsmakten.

Även de södra delarna av landet kommer att påverkas när övningen Swift Response tar vid i maj. Då kommer bland annat runt 800 amerikanska soldater att luftlandsättas med fallskärm i småländska Skillingaryd, för att ta sig med Black Hawk-helikoptrar till Kvarn utanför Motala, där de ska genomföra stridsövningar med skarp ammunition. 

Dessutom planeras för att luftlandsätta en amerikansk haubits-bataljon med 220 soldater och artilleripjäser för skarpskjutning på Skillingaryds skjutfält, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Sverige är ett av många länder som deltar med flera tusen soldater i den största Natoövningen sedan 1988.

Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps har deklarerat att den brittiska försvarsmakten kommer att delta med 20.000 man, uppbackade av stridsflygplan, krigsfartyg och ubåtar, varav många kommer att vara placerade i Europa fram till juni.