Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

”Terroristerna kommer att besegras”

– Jag har sagt det förut. Segern är på väg. Det syriska folket måste få leva i fred.


Orden kommer från Ebtessam från staden Homs. Hon säger att det syriska folket fått betala ett högt pris för den utländska konspirationen mot landet. Men trots krigsuppladdningen och västs allt mer högljudda krav på president Assads avgång är hon optimistisk.

Ebtessam låter precis som när vi talades vid i mitten av juli. Då hade försvarsministern och flera av de ansvariga för den nationella säkerheten dödats i ett attentat i Damaskus. Medan medier och politiker i väst förutspådde Assads snara fall rådde hon mig att inte tro ett dyft på detta. Den syriska armén kommer att besegra terroristerna. Det var – och är – hennes bestämda uppfattning.

Jag frågar henne om brittiska Independents senaste reportage från Homs. Tidningens utsände rapporterar att den syriska armén lyckats driva tillbaka de väpnade grupperna, så att de endast belägrar en liten del av staden. Ebtessam bekräftar detta.

– Staden är mycket säkrare nu, med undantag av området al-Hamydia i mitten av gamla stan.

Ebtessam tillhör den kristna minoriteten i Homs. Merparten av dem fördrevs eller flydde då sunnimuslimska extremistgrupper intog delar av staden för drygt ett år sedan.

– För att uttrycka sig rakt på sak, det enda dessa väpnade extremister fört med sig till Homs är förstörelse, hat och smärta.

Hon uppmanar mig att sprida ett YouTubeklipp, som den senaste veckan upprört massvis av syrier. Det visar ett barn som tvingas att halshugga en man. Förövarna är några av de sunnimuslimska fanatiker som belägrat Homs. Offret är en man som vägrar stödja oppositionen.

Ebtessam avfärdar Syriska nationella koalitionen, som USA hävdar ska leda Syrien till demokrati.

– Vi har sett vad USA:s demokrati inneburit i Irak där över en miljon människor har dödats. USA önskar förstöra Syrien, döda dess folk och frånta landet varje källa till makt och välstånd. Syftet är att förstärka inringningen av Iran och Ryssland.