Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

”Det enda sättet är att snacka med folk”

I industristaden Södertälje ligger arbetslösheten på över 14 procent. Över hälften av invånarna har i en eller annan mening invandrarbakgrund. I valet 2010 fick både Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna plats i kommunfullmäktige.


– Rasism och nationalism ökar när ekonomin går sämre, förklarar Riccardo Munoz. Så är det i många länder, Sverige är inget undantag. Jag tycker att det blivit mer under de dryga 20 år som jag har bott här.

Riccardo Munoz är metallarbetare och jobbar på Scania i Södertälje. Han står på fjärde plats på Kommunistiska Partiets valsedel till landstingsfullmäktige i Stockholm län. Riccardo Munoz är född i Chile men kom till Sverige i början av 90-talet. Han är svensk medborgare.

– Det finns många olika invandrargrupper i Södertälje, berättar han vidare. Araberna är den största. Folk vill bo nära sin familj och sina släktingar. Därför blir det lätt en koncentration i bestämda bostadsområden.

I början av 2000-talet kastade nynazistiska demonstrationer i grannkommunen Salem en skugga över Södertälje. Det kom extremister från både Tyskland och England. Nyligen affischerade Svenska Motståndsrörelsen på en av stadens skolor.

– När många är arbetslösa pressas lönerna tillbaka, säger Riccardo Munoz. Folk skyller på invandrarna, att de tar deras jobb eller bostad. Jag tror att det enda sättet är att snacka med grannar och arbetskamrater och förklara för dem vad som händer ifall de stödjer högern.

Fram till nu har Sverigedemokraterna haft svårt att få fotfäste i Stockholmsområdet. Riccardo Munoz står i främsta ledet att stoppa dem från att ta sig in i landstingsfullmäktige.
Fakta

”Det enda sättet är att snacka med folk”