Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Netanyahu, Israel och pressfriheten


Bland de makthavare som demonstrerade i Paris sida vid sida med Frankrikes president Francois Hollande fanns Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (bilden). Utanför Paris synagoga uttryckte hans sina kondoleanser till offrens familjer.

Men samme Netanyahu som nu förfäras över massakern på tolv franska journalister bär själv ansvaret för ett lika allvarligt angrepp på pressfriheten.

Under Israels anfallskrig mot Gaza i somras – det i sig borde vara tillräckligt för att stämpla Netanyahu som krigsförbrytare – dödades 2100 personer. Bland dem fanns sexton palestinska journalister. Tänk om västvärldens politiker och medier också då manifesterat för press- och yttrandefrihet och mot statsterrorism.

På plats i Paris använde Netanyahu tillfället till att poängtera nödvändigheten av att försvara Israel mot ”terrorismen”. Den israeliska premiärministern passade på att likställa de två motståndsorganisationerna, palestinska Hamas och libanesiska Hizbollah, med terroristorganisationer som Islamiska staten och al-Qaida.

Att Israels militär har egna kontakter med den syriska grenen av al-Qaida, något som dokumenterats av FN-missionen UNDOF, höll Netanyahu tyst om (se Proletärens artikel i december 2014: FN avslöjar Israels samarbete med extremistrebeller).