Hoppa till huvudinnehåll

Studenter kedjar fast sig utanför möte på Göteborgs universitet

Studenter som genomför en tältockupation i solidaritet med Palestina, kedjade under tisdagen fast sig utanför ett möte på universitetet i protest mot att universitetsledningen inte lyssnar på dem.

Protester pågick både inne i lokalerna och utanför, samtidigt som Göteborgs universitets ledning hade möte under tisdagen.
Pia Jacobsen

Ett tiotal studenter kedjade under tisdagsförmiddagen fast sig utanför en möteslokal i Göteborgs universitets huvudbyggnad, där universitetets styrelse och rektor hade möte. Målet är att få universitetets ledning att lyssna på studenternas krav på en bojkott av Israel. Trots upprepade försök att få svar på sina krav från styrelsen har studenterna mötts med tystnad. 

Studenterna har under fyra veckor ockuperat en park intill Vasaplatsen, vid Göteborgs universitet. Platsen har döpts till Gazaplatsen.

– Vi accepterar inte att GU ska få fortsätta stötta Israels folkmord på den palestinska befolkningen med våra skattepengar! Det borde inte någon tycka är vettigt när vi alla ser vad som händer varje dag i Gaza, säger Max Popovski, en av talespersonerna för studenterna.

Pia Jacobsen

Studenternas krav är att GU avbryter alla formella band med israeliska högre utbildningsinstitutioner och israeliska företag och lovar att inte ingå nya avtal. De har också krävt att få veta om de nuvarande partnerskapen med Israel utvärderats enligt Sveriges universitets- och högskoleförbunds checklista om globalt ansvar.

Dessutom vill studenterna veta hur processen sett ut och vad GU utgår ifrån när man säger att utbytena med israeliska universitet följer GU:s riktlinjer och etiska krav. Studenterna vill ha tillgång till den informationen, något de hittills blivit nekade.