Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Israelvänner förvirrade av palestinsk krönikör i Proletären

En krönika i Proletären skriven av den palestinske aktivisten och PFLP-medlemmen Ahmed Abo Soud Hanani har fått svenska israelvänner som Per Gudmundsson och Kent Ekeroth att gå i taket – men de har missat en sak.

Skärmdump/Proletären

För att uppmärksamma "Dagen för palestinska fångar" den 17 april, publicerade Proletären en krönika av den palestinska aktivisten och PFLP-medlemmen Ahmed Abo Soud Hanani, som suttit totalt 26 år i israeliskt fängelse för att ha deltagit i motståndet mot ockupationen. Krönikan har väckt ont blod hos svenska Israelvänner som inte bara ondgör sig över att Hanani sluppit ut ur fängelse – utan också för att denne nu ska ha migrerat till Sverige och fått jobb på Proletären!

I ett upprört twitterinlägg riktat till Migrationsverket(!) ifrågasätter Tobias Petersson, direktör för den sionistiska tankesmedjan Perspektiv på Israel, att en palestinsk vänsteraktivist kan få uppehållstillstånd i Sverige:

”Varför läser jag i senaste numret av Proletären att ni tagit in person som suttit dömd med anknytning till PFLP en terrorklassad organisation i EU! Förklara er!!! Hur tänker ni på landets säkerhet!?”

Kort därefter uppmärksammades krönikan av Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson som citerar ett inlägg av Tobias Petersson på Facebook:

”Från Syrien MIGRERADE al-Saud Hanani till Sweden. Och nu får denne terrorist skriva krönika i svensk tidning! Vad är de för moral i detta land? Finns det ingen skam i samhällskroppen?”

Näste att spinna vidare på "avslöjandet" var sverigedemokratiska Samhällsnytt. Chefredaktör Mats Dagerlind citerar Per Gudmundssons inlägg under rubriken ”Dubbelt livstidsdömd palestinsk terrorist krönikör på svensk vänstertidning”. Mats Dagerlind beskriver Hanani som en ”syrisk migrant, bosatt i Sverige” som jobbar på Proletären.

Även Kent Ekeroth, ökänd högertok och Israelanhängare, delar Proletärens krönika med kommentaren ”Herre jösses! Sverige släpper in en dömd terrorist med två livstidsdomar i bagaget!”.

Vi kan förstå att en palestinsk motståndskämpe kan väcka både rädsla och oro bland den israeliska ockupationsmaktens anhängare. Men Per Gudmundsson, Tobias Petersson, Kenth Ekeroth och Mats Dagerlind kan alla vara lugna. Ahmed Abo Soud Hanani jobbar inte på Proletären och har inte migrerat till Sverige.

Han bor i Damaskus, Syrien, där han liksom andra sekulära socialister aktivt arbetar mot de väst- och Israelstödda extremistgrupperna i landet.