Hoppa till huvudinnehåll

Svenske oljekapitalisten Ian Lundin kan åtalas för folkrättsbrott

Ett åtal mot det svenska oljebolaget Lundin Petroleum för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan i slutet av 1990-talet blir allt mer sannolikt. Den dåvarande styrelsemedlemmen Carl Bildt verkar dock komma undan.

Ian Lundin.
Lundin Petroleum

I mitten av oktober gav regeringen klartecken för åklagaren att gå vidare med åtalet för folkrättsbrott i Sudan mot Lundin Petroleums toppar Ian Lundin och Alex Schneiter. Förra veckan meddelades också att åklagarsidan nu inlett sin slutdelgivning, vilket innebär att ett åtal sannolikt kommer att väckas våren 2019.

Ian Lundin och Alex Schneiter från Lundin Petroleum misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott, genom att bolaget, som då hette Lundin Oil, ska ha understött folkmord och folkfördrivning i Sudan, med syfte att komma åt oljefyndigheter i området 1997-2003.

Satellitbilder har visat att nedgången i det lokala jordbruket och fördrivningen av tusentals sudaneser sammanföll med oljebolagets etablering i det så kallade ”Block 5A”. Enligt den rapport från Ecos (European Coalition on Oil in Sudan) som ligger till grund för den svenska brottsutredningen har Lundin Petrolium ”genom sin infrastruktur gjort det möjligt för andra att begå brotten”, och arbetat tillsammans med regeringsarmén och miliser som utfört brotten.

I dokumentären ”The oil company’s story” av frilansjournalisten Bengt G Nilsson som följde med bolaget i block 5A ses Ian Lundin omgiven av barnsoldater. På frågan ur det känns att barnsoldater vaktar oljefälten, svarar Ian Lundin att han tycker att påståendet är ”generaliserande”.

I ett offentligt brev författat den 15 november kallar Ian Lundin och Alex Schneiter anklagelserna för ”propaganda” och hävdar att Lundin Petroloeum var ”en kraft för utveckling” och ”gjorde allt som stod i bolagets makt för att främja fred med fredliga metoder”.

Ian Lundin är styrelseordförande för Lundin Petroleum, efter att han tagit över efter sin far och bolagets grundare, nu avlidne Adolf H Lundin. Schweizaren Alex Schneiter är vd i bolaget och var ansvarig för verksamheten i Sudan när folkrättsbrotten ägde rum. Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt gick med styrelsen för Lundin Petroleum år 2000, men kommer inte att åtalas.

Lundin Petroleum är ett av Europas enskilt största oljebolag. Om bolaget döms vore det första gången sedan Nürnbergrättegångarna ett multinationellt bolag döms för folkrättsbrott. I Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget dömdes flera tyska bolag och kapitalister för sitt stöd till nazisternas folkmord.