Hoppa till huvudinnehåll

Sverige hjälper gulfdiktaturen i kriget mot Jemen

Sveriges Radios program för grävande journalistik, Kaliber, har avslöjat att svenska staten genom Luftfartsverket är direkt inblandad i det smutsiga kriget i Jemen.

Genom Luftfartsverket är svenska staten direkt inblandad i det smutsiga kriget i Jemen.
Montage: Proletären

Kaliber visar hur Luftfartsverkets helägda dotterbolag LFV Aviation Consulting på daglig basis hjälper Förenade Arabemiratens militär med flygledning till Jemen.

LFV Aviation gjorde sin största utlandssatsning någonsin 2013 när de inledde ett samarbete med det emiratiska företaget GAL, Global Aerospace Logistics, om att sköta flygledningen på fem flygplatser i Förenade Arabemiraten. Två år senare började Förenade Arabemiraten, som en del av den saudiledda koalitionen, flygbomba i Jemen.

En svensk flygledare som arbetade i Förenade Arabemiraten mellan 2015 och 2017 berättar för Kaliber om hur han och hans kollegor varje dag flygledde militära plan som flög till Jemen. 

Han har sett helikoptrar och stridsvagnar lastas på planen som ska lyfta, och Kaliber har bilder på döda soldater i flaggsvepta kistor som har burits ur plan som landat på flygplatser där Luftfartsverket ansvarat för flygledningen.

LFV Aviation Consultings vd, Maria Wall Petrini, säger i programmet att Luftfartsverkets förehavanden i Förenade Arabemiraten är strikt civila. Att Abu Dhabis internationella flygplats är en civil flygplats och att de svenska flygledarna inte kan vägra de få militära plan som använder flygplatsen.

Men på Abu Dhabis internationella flygplats finns en hel militär avdelning med hangarer och plan. Den svenske flygledaren, som nu flyttat tillbaka till Sverige, berättar att militära plan gjorde 30-40 starter om dagen när han arbetade där, och att två eller tre av dem gick till Jemen.

Med dagens ”feministiska utrikespolitik” har vi alltså kommit dithän att en svensk myndighet flygleder militärplan från Förenade Arabemiraten till krigets Jemen.

Maria Wall Petrini har också svårt att förklara varför Luftfartsverket 2015 befann sig på en av världens största vapenmässor, IDEX i Abu Dhabi, för att göra reklam för sin digitala trafikledningslösning.

När Kalibers reporter undrar om det var ett bra sammanhang för den civila aktören svarar Maria Wall Petrini att:

– Nej, om man är efterklok så kan man säga nej.

På IDEX-mässan 2015 lanserades en ny koncern som samlar flera av Förenade Arabemiratens militära bolag inom sig. En av grundarna till koncernen är också den ena ägaren av Luftfartsverkets samarbetspartner i landet, GAL ANS. Den andra är vapenföretaget International Global Group.

Kort efter IDEX-mässan 2015 började Förenade Arabemiraten att flygbomba i Jemen. Förenade Arabemiraten är drivande i den saudiledda koalitionens krig mot houthirebellerna som kontrollerar de nordvästra delarna av Jemen, inklusive huvudstaden Sanaa. Kriget har  lett till vad FN beskriver som den värsta humanitära katastrofen i världen.

Kaliber berättar också om hur en kvalificerad militärpilotutbildning bedrivs på flygplatsen Al Ain, där Luftfartsverket genom LFV Aviation Consulting ansvarar för flygledningen.

Den statliga myndigheten Luftfartsverket är ett så kallat affärsverk, vilket innebär att det tillhandahåller tjänster efter affärsmässiga principer och kan bilda dotterbolag. Luftfartsverket är ett av tre affärsverk som finns kvar i Sverige, de andra är Sjöfartsverket och Svenska kraftnät.

Sture Ericsson var vd för LFV Aviation Consulting mellan 2002 och 2009. Han berättar i Kaliber att i början av hans tid i bolaget kom uppdragen främst från Sida, men att det förändrades i mitten av 00-talet då bolaget istället skulle börja konkurrera på den internationella marknaden.

Och med dagens ”feministiska utrikespolitik” har vi alltså kommit dithän att en svensk myndighet flygleder militärplan från Förenade Arabemiraten till krigets Jemen.