Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges storbanker – 149 miljarder i vinst förra året

Medan hushållen ser priser och räntor stiga, och har allt svårare att få pengarna att räcka till, gör bankerna rekordvinster. Förra året drog storbankerna in 149 miljarder i vinst och delade ut 75 miljarder till aktieägarna. Och så sägs det att det inte finns pengar till välfärden.

Storbankerna gör rekordvinster.
Proletären

Handelsbanken 

Handelsbanken ökade sin vinst med 13 procent jämfört med 2021 till 26,6 miljarder kronor (före skatt) förra året. 

Vice ordförande i styrelsen är Industrivärdens styrelseordförande Fredrik Lundberg, som lär vara nöjd med året. Även om han bara fick ut blygsamma miljonen för uppdraget i bankstyrelsen klarar han sig nog trots den höga inflationen och de skenande livsmedelspriserna. Fredrik Lundberg själv har en förmögenhet på cirka 59 miljarder kronor, enligt Affärsvärldens senaste genomgång av Sveriges rikaste dollarmiljardärer.

Tidigare vd:n Pär Boman är styrelseordförande i Handelsbanken. Han fick 3,6 miljoner för besväret. Men Handelsbanken belönar även den hårt arbetande verkställande direktören med en ordentlig peng. Vd Carina Åkerström, som också är ordförande för intresseorganisationen Svenska bankföreningen, tjänade drygt en miljon i månaden 2021.

Handelsbankens aktieägare kan också skratta hela vägen till… banken. 16 miljarder kronor delade Handelsbanken ut till ägarna i år. Det är alltså sexton tusen miljoner kronor – ungefär vad den årliga lönekostnaden är för 30.000 undersköterskor. Om det ändå fanns pengar i samhället för att inte behöva skära ner i välfärden…

Swedbank

Med den gamle socialdemokratiske statsministern Göran Persson som styrelseordförande, gjorde Swedbank en vinst på 27,3 miljarder kronor förra året.

En hel del av den kommer från de höjda bolåneräntorna. Räntenettot – vinsten bankerna gjort på att låta bli att höja sparräntan i takt med utlåningsräntan – ökade under årets tre sista månader med hela 62 procent för Swedbank jämfört med samma period året innan. Aktieägarna går långtifrån lottlösa, då styrelsen för banken har valt att dela ut 11 miljarder kronor till ägarna.

Swedbank har flera gånger de senaste åren varit i blåsväder på grund av omfattande penningtvätt. Förra vd:n Birgitte Bonnesen friades i januari i år för bland annat svindleri, efter att hon förnekat kännedom om penningtvätt i samband med Uppdrag gransknings avslöjande 2019.

Göran Persson, som också bland annat är ordförande i gruvbolaget LKAB, fick åtminstone hyfsat betalt för att närvara på styrelsens sammanträden förra året, drygt tre miljoner kronor.

 

Proletären

SEB

Medan Handelsbanken hör till Industrivärden och Fredrik Lundbergs imperium är SEB, Skandinaviska Enskilda Banken, Wallenbergsfärens och Investors bank. 

Familjen Wallenbergs SEB gjorde 33,8 miljarder kronor i vinst förra året. Då det var bättre än förväntat valde styrelsen att höja aktieutdelningen med tolv procent till totalt 14,7 miljarder kronor.

Styrelseordförande Marcus Wallenberg är också ordförande i Wallenbergstyrda vapenjätten Saab. Passande då att SEB förra året valde att låta sina fonder placera pengar i krigsindustrin, som inte längre betraktas som icke hållbara investeringar av banken. 

Investeringar i de vapenföretagen är dock inget som bara SEB sysslar med. Efter Rysslands invasion av Ukraina förra året köpte Swedbanks fondbolag Robur fyra miljoner aktier i Saab och blev största ägare i vapenjätten efter Wallenbergarna själva.

 

Nordea

Av de nordiska storbankerna kammade Nordea hem allra fetast vinst förra året – hela 61,2 miljarder kronor. Det motsvarar ungefär 60 procent av utgiftsposten i statsbudgeten för hälsovård, sjukvård och social omsorg. Över hälften av vinsten går direkt till aktieägarna, efter att banken i sitt bokslut valde att höja utdelningen med 16 procent. Totalt blir det 33 miljarder kronor.

Nordea har idag huvudkontoret i Helsingfors, efter att dåvarande styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos blev upprörd över den dåvarande regeringens planer på att höja bankavgiften inför kommande bankkriser.

Wahlroos är annars känd för sina många frispråkiga uttalanden, som att 80 procent av alla människor är finansiella idioter. Eller som när han försvarade sin vd:s gratisboende 2011.

– Människor behöver faktiskt bo. 250 kvadratmeter låter kanske mycket för en redaktör, men Christian leder faktiskt Europas femte största bank, sade Björn Wahlroos efter Svenska Dagbladets avslöjande att Nordeas dåvarande vd Christian Clausen fått en lägenhet av banken värd 22,5 miljoner kronor.