Hoppa till huvudinnehåll

SVT använder israeliskt planeringsverktyg

Lokalredaktionerna på Sveriges Television använder det israeliska mjukvaruprogrammet Monday för att planera artiklar och filmer. ”Det finns inga sanktioner mot israeliska företag”, skriver SVT till Proletären.

Monday.com står med på Proletärens bojkottlista över produkter producerade i Israel eller av israeliska företag.
Wafa/Apa images / Montage: Proletären

SVT använder en israelisk programvara i sitt redaktionella arbete. Enligt källor till Proletären använder SVT planeringsverktyget Monday. En mjukvara som är utvecklat av det israeliska företaget Monday.com och är ett redaktionellt system på SVT:s lokalredaktioner för att planera och publicera artiklar och videomaterial.

Sedan Israel förra året inledde sitt anfallskrig mot Gaza, som krävt mer än 40.000 palestinska liv, har kraven på en bojkott av landet vuxit allt starkare. Israels folkfördrivning och massakrer i olika delar av Gaza, tillsammans med angrepp mot Libanon, Syrien och Jemen – och israeliska arméns attacker mot FN-posteringar i Libanon – har fått även Israels vänner att börja dra öronen åt sig.

Frankrikes president Emmanuel Macron har öppnat upp för ett vapenembargo mot Israel. Något som Benjamin Netanyahu kallade för en ”skam” och menade att Israel krigar för att bevara civilisationen och jordens säkerhet.

Monday, vars utvecklare har sitt huvudkvarter i Tel Aviv, finns med på Proletärens bojkottlista över produkter som är producerade i Israel eller av israeliska företag.

Proletären har varit i kontakt med Catarina Wilson, kommunikationsansvarig på SVT, och SVT:s chef för IT-utveckling och infrastruktur, Katarina Persson, för att få svar på hur SVT ställer sig till en eventuell bojkott av israeliska varor och företag, som inte velat ställa upp på en intervju. Dagen efter får Proletären istället ett svar från SVT:s marknadsdesk:

”De SVT:are som du blev hänvisad till är inte ansvariga för planeringsverktyget Monday som du ställt frågor om. Men här kommer SVT:s svar:

SVT följer beslut om sanktioner mot enskilda länder baserade på exempelvis avgöranden i EU. Sådana sanktioner finns gällande ryska och belarusiska företag (EU:s sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina (europa.eu)). Den typen av sanktioner finns inte för israeliska företag.”

Enligt tidningen Journalisten skulle Monday även ha använts för SVT:s riksnyheter, men projektet skrotades strax innan lanseringen.

– Verktyget hade en otillräcklig prestanda. Testerna visade att om vi kopplat även medarbetarna på riksnyheterna i Monday hade uppdateringarna blivit för långsamma. Leverantören såg ingen lösning och då valde vi att dra i handbromsen, sa SVT:s teknikchef Adde Granberg, till Journalisten 2022.

Proletären har varit i kontakt med Journalistklubben på SVT, som inte vill ta ställning till en eventuell bojkott:

”Jag har ganska mycket att säga om hur Monday fungerar, vad det innebär för arbetsmiljön och om behovet att hitta en ny lösning men inte något kring bolaget bakom. Också för att programmet är ganska perifert och på väg ut”, svarade Rebecka Mårtensson, ordförande för SVT:s journalistklubb.