Hoppa till huvudinnehåll

Trots Baudins skryt – Kommunals avtal når knappt märket

Inför avtalsrörelsen slog Kommunal på stora trumman. I våras drog de sig ur LO-samordningen och skulle höja lönerna för sina lågavlönade medlemmar. Sen nöjde sig Kommunal med ett avtal som kan innebära sämre årstakt än märket.


Kommunal ställde sig utanför LO-samordingen i avtalsrörelsen. Många av förbundets medlemmar är låginkomsttagare och Kommunal ville kräva mer än övriga LO för att deras löner skulle komma ikapp. Så blev det inte. Det som Tobias Baudin kallar ett ”riktigt jävla bra kollektivavtal” innebär mindre i plånboken för Kommunals outbildade medlemmar än industrins märke på 5,4 procent på 29 månader.

Avtalet är fyraårigt med en löneökning på 5,4 procent de första tre åren och ingen utlovad löneökning sista året. Om löneökningen då uteblir innebär det en årstakt på 1,35 procent.

Yrkesutbildade får 0,6 procent extra de första tre åren av avtalet – vilket betyder att de hamnar i nivå med märket. Kommunals medlemmar på arbetsplatser anslutna till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona får också en bonus för deras insatser under coronapandemin.

Bonusen innebär en engångssumma på 5.500 kronor före skatt. Arbetstiden per vecka för de som jobbar ständig natt minskar från 36,2 till 34,2 timmar. Och visstidsanställda ska få fast anställning efter 18 månader istället för efter två år.