Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Trumps sista suck?

Att historien upprepar sig som fars visste vi, inte att den skulle komma klädd i horn och pälsmössa.

Trogna Trumpsupportrar ser sig om i kongressbyggnaden.

Historien upprepar sig som bekant först som tragedi, sedan som fars. 1923 försökte Adolf Hitler ta makten i Tyskland vid ölhallskuppen i München. Hitler och hans kumpaner lyckades inte, de sattes i fängelse och Max Erwin von Scheubner-Richter som sköts ihjäl blev nazistisk martyr.

Nästan hundra år senare står konspirationsteoretikerna i QAnons egen schaman, iklädd hornförsedd pälsmössa och mjukisbrallor, i den amerikanska senaten och poserar för kamraternas mobilkameror. Att Ashli Babbitt, som sköts ihjäl av polisen inne i Kapitolium, kommer att bli martyr för samma sorts elitdyrkande stollar är givet.

Lika lätt som det var att begapa och skaka på huvudet åt de bisarra scenerna som kablades ut över världen igår, lika svårt är det att förstå hur polisen vid kongressbyggnaden kunde vara så dåligt förberedd. Alla visste ju att Trumpsupportrar mobiliserat för att ta sig till kongressen, och presidenten själv eldade som vanligt på sina trognaste fotsoldater i sitt tal.

Tänk tanken att det istället varit gula västar i Paris som försökt storma Palais Bourbon. Där hade stått tusentals taggade kravallpoliser i vägen. Eller för den delen Black Lives Matter-demonstranter i Washington. De hade knappast fått promenera in lika ostört, och antalet döda hade helt säkert varit mycket högre idag.

Det var mycket som var farsartat i gårdagens skådespel. Löjliga är också kommentarer som på allvar jämför händelsen med riktiga statskupper – som USA orkestrerat fler än vi kan räkna, inte minst i Latinamerika.

Mer påminner de uppumpade ”frihetskämparna”, med sina Trumptröjor och sydstatsflaggor, om dårarna som försökte landstiga i Venezuela förra året, ledda av två legosoldater från USA. Häpnadsväckande och spektakulärt ja, men inte minsta hot mot styret och ordningen i landet.

Svårt att inte också påminna sig om hur Vänsterpartiets partiledare, både den förre och den nya, sagt att de föredrar Trump framför Venezuelas folkvalde president Nicolas Maduro. Med den absurda motiveringen att Trump är demokratiskt vald. Rättare är att Maduro överlever farsartade kuppförsök – medan Trump uppmanar till dem.

Trump själv ser ut att kraftigt ha missbedömt utvecklingen. Stödet bland QAnon och andra byfånegäng, som tror att Donald Trump ska frälsa USA från såväl hotande socialism som hemliga pedofilnätverk, är bergsäkert. Det behöver han inte bekymra sig om.

Svårare är det att kapitalet sviker. Branschorganisationen National Association of Manufacturers, som representerar fler än 14.000 företag i tillverkningsindustrin, uppmanar nu vicepresidenten och senatens ordförande Mike Pence att allvarligt överväga att använda det 25:e tillägget i konstitutionen för att avsätta presidenten i förtid.

Politiker med poster och positioner att försvara sviker också. Pence, som lojalt stått vid Trumps sida, är sedan igår en förrädare i Trumps ögon eftersom han inte använde sin roll som ordförande i senaten för att stoppa ”valfusket”. Och republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, som även han envist backat Trump, höll före stormningen ett tal där han manade till att respektera valresultatet.

Demokraterna – som också får majoritet i senaten efter valen i Georgia – och Joe Biden är de stora vinnarna på gårdagens fars. De kommer in som de som får städa upp efter galningen Trump och snart nog kommer ordningen vara återställd.

Då iscensätter USA riktiga kupper i andra stater, medan respektabla politiker upprätthåller status quo, klassklyftorna fortsätter att öka och bomberna faller över länder långt borta. Men om inte den politiken bryts av goda krafter lär det bli värre nästa gång.

1923 misslyckades Hitler. Tio år senare var han rikskansler. I dessa märkliga tider gäller det att se upp med såväl överklassens välskräddade politiker som med hornbeklädda schamaner.