Hoppa till huvudinnehåll

Tufft för Kommunisterna i valet

Komunisterna backar i flera kommuner – men försvarar mandaten i Lysekil.

Valmöte i Lysekil.
K Lysekil

Kommunistiska Partiet behåller sina två mandat i Lysekils kommun, men ser ut att tappa mandaten i Gislaved och Ludvika. Ett tufft val för K:s kandidatorter, enligt de preliminära resultat för de kommuner där partiet särredovisats, men också positiva valkampanjer.

– Det kom inte som någon chock. Vi förstod att det skulle bli svårt att behålla mandatet, säger Erik Anderson, som suttit för Kommunistiska Partiet i Gislaveds kommunfullmäktige i 40 år, om valresultatet på 1,5 procent.

Som mest hade K fyra mandat i Gislaved. Det var under slutet av 1990-talet, en period med stora protester bland annat på däckfabriken i Gislaved som sedan lades ned.

– Då fanns det arbetarstrider som återspeglades i ett högt valresultat för oss. Visst har det varit protester på senare år men ingen klasskamp. När arbetarklassen är passiv har vi svårt att nå fram, säger Erik Anderson, som själv arbetade på däckfabriken.

Nu är fokus för avdelningen att stötta upp ungdomsförbundet RKU:s förening på orten och givetvis att fortsätta med politisk aktivism på gator och torg.

– Att sitta i kommunfullmäktige är inte avgörande. Det är ett komplement till att vara ute bland folk.

Även i Ludvika ser Kommunistiska Partiet ut att förlora sitt enda mandat som vanns förra valet. Enligt det preliminära valresultatet får partiet 1,9 procent av rösterna – precis under de 2 procent som behövs för mandat.

Eftersom det slutgiltiga valresultatet blir färdigt först i slutet av veckan kommer Proletären att återkomma med röster om valkampanjen och resultatet i Ludvika.

I Lysekil backade Kommunistiska Partiet något men lyckades behålla sina två mandat.

– Vi trodde att vi skulle hålla ställningarna ännu bättre för vi har fått en väldigt positiv respons. Men 5,6 procent är inte så illa, resonerar Yngve Berlin, en av två fullmäktigeledamöter för K i kommunen.

– Med stora övergripande frågor som krig och elkris så kommer den lokala klasskampen lite i skymundan och en håglöshet sprider sig. Vi har kommit ut bra i bostadsfrågan, där det kommunala bostadsbolaget plockar ut pengar från hyresgästerna för att betala publika turistattraktioner. Vi har en konkret politik i många frågor som vi lyfter fram, säger Yngve Berlin som berättar att partiet nu siktar på teknisk valsamverkan med Vänsterpartiet.

– Då kan vi komma in i lejonets kula, i kommunstyrelsen och nämnder, och agera där i lokala frågor. Så de blir inte av med oss!

Fler analyser, slutgiltiga resultat och valresultat i de kommuner där Kommunistiska Partiet inte särredovisats kommer i nästa nummer av Proletären.

Preliminära valresultat i kommunvalen, valnatten:

Alingsås: Ej redovisat
Gislaved: 1,5 procent
Göteborg: Ej redovisat
Jönköping: 0,2 procent
Karlstad: 0,1 procent
Ludvika: 1,9 procent
Lysekil: 5,6 procent
Nybro: 1,2 procent
Robertsfors: 1,1 procent
Umeå: Ej redovisat
Örebro: Ej redovisat