Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals sjömän fast på båtar utan lön: ”Vi har sett de första självmorden”

Uppemot en halv miljon sjömän påverkas av internationella restriktioner och reseförbud. Tusentals sitter fast på fartyg utan lön – eller möjlighet att åka hem. Uppemot 150 svenska sjömän fast på båtar utomlands.

Uppemot 150 svenska sjömän sitter fast på fartyg utomlands.
Genrebild

Reseförbud, restriktioner och stängda gränser drabbar av- och påmönstrande sjömän. Tusentals sjömän tvingas stanna ombord trots att deras kontrakt gått ut. Samtidigt sitter deras avlösare hemma och väntar – utan lön.

Situationen bli allt mer pressad och Seko sjöfolk arbetar genom Internationella transportarbetarfacket (ITF) för att hitta lösningar för drabbade sjömän. Läget blir alltmer akut, menar Mikael Lindmark, ombudsman och internationell sekreterare i Seko sjöfolk.

– Många mår oerhört dåligt och är väldigt stressade av situationen. Värst är läget för sjömän från vad som kallas Labour Supplying Countries som Filipinerna, Indien och Ukraina. Det är länder som helt stängt sina gränser och i princip hela sina samhällen. Så även om sjömännen tar sig hem kommer de inte längre än till flygplatsen eller ett karantänhotell där de blir fast.

– Vi har tyvärr sett de första självmorden ombord nu. Det är en ofantlig stress att sitta fast på ett fartyg utan lön. Många har familjer hemmavid att försörja.

Transportstyrelsen, regeringskansliet och polisen var snabbt ute och förstod behovet av att undanta sjömän från reserestriktionerna. Så hur ser det då ut för svenska sjömän?

– De har inte drabbats lika hårt och många av de svenska rederierna har tagit stort ansvar. En del törnar blir längre eller kortare och av- och påmönstring som normalt sett tar tre dagar tar nu tio. I stort har Svenskar klarat sig rätt bra, men det finns uppemot 150 svenaska sjömän som sitter fast ombord utomlands.

– Jag har har bland annat kontakt med sjömän på fartyg som ligger vid kaj i England och Spanien. Deras kontrakt har gått ut och de får ingen lön men kan inte komma av fartyget. Samtidigt har de hyror och räkningar som ska betalas här hemma, det är naturligtvis stressande. Vi jobbar på för fullt för att få hem dem.