Hoppa till huvudinnehåll

Förskoleupproret runt om i Sverige: "Tystnadskulturen måste brytas"

På Förskoleupprorets demonstration i Stockholm träffar Proletären två huvudskyddsombud, Diana Hall från Kommunal och Anna-Karin Salomonsson Lärarförbundet. De poängterar vikten av samarbete.

Förskoleupprorets demonstration i Stockholm.
Hasse Nilsson

– Läget är så illa att vi inte längre kan slåss på var sin front utan måste samarbeta!

Men vad var droppen som fick bägaren att rinna över?

– Herregud, det är många droppar genom alltför många år, säger Diana Hall som arbetat 40 år i förskolan. Tyvärr är vi kvinnor så funtade att vi alltid biter ihop. Vi vill alltid vara så duktiga och uthärdar tills vi bokstavligen faller ihop.

Anna-Karin Salomonsson som arbetat 20 år som lärare, säger att sjuktalen sedan länge varit höga men slagit alarmerande rekord de senaste åren.

– Det är en fruktansvärt ond cirkel. Trots att arbetsgivaren ser hur det är ställt ökar arbetsbelastningen. Vi har samma personaltäthet som på 70-talet, men barngrupperna är mycket större. Därför måste tystnadskulturen brytas!

Hasse Nilsson
Elisabeth Aliaga, Ann-Katrin Salomonsson och Diana Hall.

Är det någon skillnad på privata och kommunala skolor?

– De privata har sämre utbildad personal. Lönen är generellt högre i storstäderna så det kan skilja på så mycket som 10.000 kronor. Men i praktiken gäller samma besparingar i det privata som i det offentliga, säger Anna-Karin Salomonsson.

Bilar och bussar tutar och ger demonstranterna sitt odelade stöd. Det orange ledet verkar aldrig ta slut och arrangörerna uppskattar deltagarna till över 2000.