Unga Byggare kräver 15 procent i löneökning
Kravet från industrin, om en löneökning på 4,2 procent, är alldeles för lågt och kommer skada ekonomin, menar Unga Byggare. Nu kräver de istället en 15-procentig löneökning.
Facken inom industrin gick i förra veckan ut och krävde 4,2 procent i löneökningar för 2025. För lite, anser många. Nu kräver Unga Byggare att lönekravet ökar med tre gånger så mycket och landar på 15 procent.
– Jag vet hur verkligheten ser ut i min bransch. Jag hör från murare, snickare och barnfamiljer att pengarna inte räcker till, att de måste ta från sparpengarna. Jag pratade nyligen med en rivningsarbetare i bygghissen som berättade att han jobbar extra som flyttgubbe på helgerna för att ha råd med mat och hyra. När vi har den verklighetsbilden ser vi 4,2 procent som ett väldigt lågt krav, säger Erik Andersson, ordförande i Unga Byggare Väst, till Dagens Arena.
Kritiken som Unga Byggare riktar mot löneförhandlingarna handlar också om det faktum att industrins parter sluter ett avtal som fungerar som en maxtak för övriga fackföreningar – det så kallade märket.
– Det har varit för att hindra en lönedriven inflationsspiral men nu har vi haft en vinstdriven inflation. Man kan inte bara räkna på produktiviteten, utan måste ta mer av vinstandelen. När det finns löneutrymme ska man inte hålla tillbaka så att det försvinner i profit och lyxkonsumtion i stället för att vi som gjort jobbet får ta del av det. Samhällsekonomin blir förstörd när vi får mindre att röra oss med, säger Erik Andersson.
Påståendet att inflationen drivs av företagens vinster får medhåll från bland annat före detta vice riksbankschefen Thomas Franzén, som i en debattartikel för knappt ett år sedan kritiserade företagens abnorma krav på avkastning.
”Höga krav på avkastning har tryckt ner lönerna samt minskat investeringar och efterfrågan. Centralbankerna har sänkt räntorna till extremt låga nivåer för att stimulera investeringarna. De har därmed underlättat felaktiga beteenden i företagen. Politiken har lett till stora omfördelningar av inkomster och skapat värden som saknar grund i den reala ekonomin”, skrev Thomas Franzén och menade att den höga inflationen drivs på av företagens vinstkrav:
”Fackföreningarnas lönekrav har anpassats till företagens mål om hög avkastning. På sikt behöver i stället lönernas andel öka jämfört med vinsten. Lägre krav på avkastning skulle dessutom dämpa inflationen och nedgången i ekonomin”, avslutade Franzén sin debattartikel i Dagens Nyheter.