Hoppa till huvudinnehåll
Av
lenita.aberg@proletaren.se

Upphandlingsexpert till Lysestrandsveckan: ”Ett blint verktyg”

– Jag ser inte upphandlingar som något renodlat ont eller gott, säger skribenten och upphandlingsexperten Gunnar Lyckhage som är inbjuden att delta i ett panelsamtal under Lysestrandsveckan.


Privat / Gunnar Lyckhage
Under Lysestrandsveckan 16-22 juli är upphandlingsexperten Gunnar Lyckhage inbjuden för att delta i ett panelsamtal om valet tillsammans med Elsa-Lena Åström och Joel Holmdahl. Samtalet kommer att beröra flera olika frågor och hur vi kan politisera dem. Gunnar Lyckhage är med för att dela med sig av sina kunskaper om upphandlingssystemet och hur progressiva människor kan göra politik av det.

– För 15 år seden blev jag av en slump upphandlingsskribent. Bland annat är jag redaktör för Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) och jag gör olika utredningar kring upphandling. Det finns bra och dåliga sätt att upphandla. Sedan 2011 arbetar jag med flera projekt kring upphandlingar i Dalarna. Där söker de faktiskt bättre vägar. Exempelvis utreds det just nu hur man kan gå längre än vad lagen säger när det gäller arbetsrättsliga krav. Det är inte alla som skulle ställa en sådan fråga, säger Gunnar Lyckhage som även tillsammans med Susanne Gäre skrivit böcker på ämnet livsmedelsupphandling och livsmedelsstrategi.

För Gunnar Lyckhages del kommer panelsamtalet kretsa kring att besvara frågeställningar som rör hur upphandlingssystemet fungerar och vad det ställer till för konkreta problem.

– Jag ser inte upphandlingar som något renodlat ont eller gott utan som ett blint verktyg som går att använda på bra och dåliga sätt. Sverige har överimplementerat EU:s regelverk och gjort det oändligt mycket svårare och dyrare med upphandlingar än vad det behöver vara. I förra veckans nummer av Proletären finns en artikel om Nya Karolinska, ett paradexempel på hur fel det kan bli när nyliberal och maktfullkomlig politik får styra, vilket vi antagligen kommer att beröra under panelsamtalet.

För mer info om Lysestrandsveckan och anmälan, klicka här.