Hoppa till huvudinnehåll

Upprop mot snöiga fotbollsplaner

För att spara pengar och miljö har Göteborgs stad bestämt sig för att sluta skotta fotbollsplanerna. Det drabbar klubbarna extra hårt när pandemin hindrar dem från att träna inomhus. Nu har ett 50-tal föreningar skrivit under ett upprop som Proletären FF dragit igång.

Skotta planerna tycker över 60 klubbar.
Proletären

Enligt Folkhälsomyndigheten (FHM) ska all idrottsträning om möjligt ske utomhus. Men för fotbollsklubbarna i Göteborg är det svårt. Under vintern får de tränga ihop sig på 13 planer, istället för de 43 som brukar vara tillgängliga. Två har värme och nio skottas.

För miljöns skull beslutade Göteborgs kommun förra året att bara vinterunderhålla en fjärdedel av fotbollsplanerna. Det tar lång tid och plogarna förkortar livslängden på planerna, menade Idrotts- och föreningsförvaltningen (IoFF) i Göteborg.

Redan då blev det protester bland fotbollsklubbarna, men i och med pandemin och att myndigheter som FHM tryckt på motion som något viktigt för barn och unga blir frågan aktuell igen, och nu har ett upprop dragits igång för att få kommunen att skotta samtliga planer.

– Samhällsnyttan, att det bedrivs meningsfull fritid för barn och unga vuxna, är värd mycket mer än vad IoFF sparar in på att de inte vinterunderhåller, säger Henrik Källén, ordförande i Proletären FF, klubben som tagit initiativ till uppropet.

– Kontinuiteten i verksamheten är viktig. Försvinner träningarna under en månad så är det de ungdomarna och barnen som redan hänger löst som vi riskerar att tappa. De som inte har föräldrar som skjutsar till träningen, eller påminner dem om att gå dit, säger Henrik Källén.

Henrik Källén, ordförande Proletären FF.

En av klubbarna som anslutit sig är Angered MBIK. De har nästan 400 barn som inte kunnat träna senaste månaden. Planerna har varit igensnöade och fram till nyligen fick de inte träna inomhus.

– Detta med att driva förening är redan utmanande och nu är det ännu mer utmanande. Vi kan få medlemstapp och det finns risk att folk hoppar av, säger Chadi Ali från Angered MBIK.

Nu får barnen lov att träna inomhus men det råder brist på sporthallar i Göteborg och fotbollsklubbar är inte prioriterade för tiderna.

– Det är jättesvårt att få tider och det påverkar föreningarna jättemycket, säger Chadi Ali.

Fotbollsklubbarna drabbas olika, vilket ger olika sportsliga förutsättningar inför vårsäsongen. Klubben SG97, som håller till på Ruddalen, har bara behövt ställa in några få träningar i år. Men de har ändå valt att skriva på uppropet i solidaritet med de klubbar som drabbas.

– Det har inte påverkat oss mycket i år, men tidigare år när jag varit i andra klubbar har vi haft samma problem, säger Haime Jonson från SG97.

– Vi sitter ju på vår fritid och planerar träningar, ställer in andra saker för att hålla i träningarna och sen för att komma dit och se att planen inte är skottad och det inte går att träna liksom, det är inte kul.

Även superettanklubben Gais har varit öppet kritiska på möten med Göteborgs stad och Göteborgs fotbollsförbund om planfördelningen och snöröjningen. De har också anslutit sig till uppropet.

– Mejlade också dem innan jul och vädjade om att ha beredskap om det skulle bli lång vinter så inte verksamheten skulle riskera att att stå helt stilla. Krävde ingen hög servicegrad men att de åtminstone skulle skotta av en plan om det som nu snöat och sen blev kallt över flera veckor, skriver Kenneth Gustafsson, sportchef för ungdomssidan i Gais, i ett mejl till Proletären.

På bara några dagar anslöt sig över 60 fotbollsklubbar i Göteborg till Proletären FFs upprop. Efter pressen från fotbollsklubbarna sade IoFF på ett möte i måndags att de ”med hänsyn till att det är speciella omständigheter kring covid-19” kanske kan öka antalet skottade planer från 11 till ett 20-tal.

 – Man har ju hört liknande uttalanden från politiker och tjänstemän tidigare och det kan man inte lita på fullt ut. Men det visar styrkan i att gå ihop många så kan man åstadkomma en förändring, säger Henrik Källén.

Imorgon onsdag klockan 16.30 ska klubbarna lämna över uppropet till idrotts- och föreningsnämndens ordförande Magnus Berntsson. 

Klubbar som hittills ställt sig bakom uppropet:

 1. Proletären FF
 2. FC Linné          
 3. Donso IS     
 4. Tynnered United FC   
 5. Backatorp IF  
 6. FC Zalim       
 7. Pushers BK        
 8. Angered MBIK    
 9. Azalea BK 
 10. IFK Björkö            
 11. FC Fyrklövern       
 12. Neutrala UF       
 13. Hisingens FC       
 14. BK Björkåsen        
 15. Gunnared KIF      
 16. Slottsskogen/Godhem IF       
 17. Menisken IF        
 18. IF Vadar Makedonija        
 19. Syrianska/Arameiska Föreningen Gbg    
 20. Järnbrotts IF    
 21. Assyriska BK       
 22. Kortedala IF       
 23. Högaborg/Kärralund IF      
 24. Inter Linné      
 25. Önnered IK        
 26. SK Argo           
 27. Gamlestadens FF        
 28. Hisingsbacka FC      
 29. AIF Göteborg        
 30. Käringön FC        
 31. Näsets SK            
 32. Göteborgs FF       
 33. Alealiber IF        
 34. Bergsjö IF
 35. FC Härlanda
 36. Tynnered FC
 37. Masthuggets BK
 38. Vatra KIF
 39. FC Heden
 40. BK S:t Jakob
 41. Angered SK
 42. Ösets BK
 43. Gambian Mix
 44. Gårda BK
 45. Västkurd BK
 46. Finlandia Pallo AIF
 47. BK Skottfint
 48. Geesguud UF
 49. Brämaregårdens FC
 50. Skif Semberija
 51. Solväders FC
 52. IF Warta
 53. Bergums IF
 54. IF Väster
 55. GAIS
 56. FC Bosona/IF Bosna
 57. Götaholm BK
 58. Kungsladugård BK
 59. IFK Göteborg
 60. BK Häcken
 61. Eriksbergs IF
 62. Elisedals IS
 63. Angered IS
 64. Askims IK
 65. Bergsjön SK