Hoppa till huvudinnehåll

Uppror i Luleås äldreomsorg: ”Vi har fått nog av dålig arbetsmiljö”

– Det rör på sig, säger undersköterskan Gun-Britt Thornéus, initiativtagare till Äldrevårdsupproret i Luleå.

Gun-Britt Thornéus (mitten) tog initiativ till uppropet och fick snabbt kollegor som Katarina Omnell (t h) och anhöriga som Sofia Larsson (t v) med sig.
Privat

”Vi som arbetar inom äldrevård och -omsorg har fått nog. Nog av att gå sönder av en trasig arbetsmiljö. För många av oss säger kropp och själ ifrån – en efter en ’går in i väggen’ och blir långtidssjukskriven. Andra räddar sig genom att lämna arbetet. Kvar blir en ännu mer ohållbar situation för oss, för människorna vi vårdar och för de anhöriga.”

Så börjar ett öppet brev, signerat 40 undersköterskor och 10 vårdbiträden från vård- och omsorgsboenden och hemsjukvård i Luleå kommun, som publicerades i Norrbottens-Kuriren för dryga två veckor sedan. Det är riktat till politiker och tjänstemän i kommunen.

– Droppen var när vi fick höra att det skulle bli ännu fler nedskärningar till vintern inom äldreomsorgen i Luleå, säger undersköterskan Gunn-Britt Thornéus, som tog initiativ till uppropet.

Hon fick snabbt med sig sina kollegor. Tillsammans kräver de bland annat totalstopp för nedskärningar, mer personal på bättre villkor och sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Brevet har cirkulerat i äldrevården och hemtjänsten och en stor del av personalen har nu skrivit under. Namninsamlingen finns även på nätet och har i skrivande stund samlat över 400 signaturer.

– Det rör på sig här tycker jag och det är en del privatpersoner och anhöriga också som vill skriva under. Det är många som säger ”Wow, vad bra att ni sätter igång!”. Jag hoppas att andra blir inspirerade och vill följa med.