Hoppa till huvudinnehåll

Uppror på LO:s Facebooksida

Det är starka reaktioner bland kommentarerna på LO:s inlägg om ”det historiskt höga lönekravet”. Följarna tycker att 4,4 procent är för lågt – och tror att facket kommer backa ytterligare.

Många är upprörda över LO:s skambud.
Skärmdumpar: Facebook

”LO driver ett historiskt högt – men fullt rimligt – lönekrav. Det har mött hård kritik från arbetsgivarna. Men vi backar inte. Det är dags för löneökningar för vanligt folk.”

Så skriver LO i en uppdatering på sin Facebooksida, tillsammans med en bild på två köksarbetare med texten ”Avtalsrörelsen 2023 högsta lönekraven på 25 år”. Men av reaktionerna i kommentarsfältet att döma var inte medlemmarna fullt lika imponerade av centralorganisationens minst sagt ljumma krav.

”Kommer säkert landa på två som vanligt”, skriver en person. Andra frågar sig vad som är historiskt i det hela – när kravet innebär att reallönerna för arbetarna sjunker.

Inlägget engagerar följarna – med sina 120 kommentarer är det mångdubbelt fler som är inne och delar med sig av sin åsikt än vad det brukar varar när LO lägger upp en ny post.

En handfull av kommentarerna är positiva – och uppmanar facket att inte vika ner sig från de 4,4 procenten. Dock tyder den historiska erfarenheten på att de hoppfulla kommer bli besvikna.

I genomsnitt har förhandlingsresultatet varit 76 procent av industrifackens krav – det skulle innebära att resultatet för den kommande avtalsrörelsens bara blir en nominell löneökning på 3,3 procent. Enligt Konjunkturinstitutet snittar inflationen på 7,6 procent under året – överenskommelsen skulle i så fall innebära en lönesänkning på 4,3 procent, att addera till årets reallönefall på 9,6 procent.

”Vilken prao är det som framvärkt detta bud? 4,4 kommer på sin höjd bli 3”, skriver en följare.

LO är inne bland kommentarerna och försöker försvara sig. De länkar till sin broschyr ”Avtalsrörelsen 2023 – fakta och argument”, som tar upp den grundlösa ”löne-prisspiralen” och den historielösa parallellen till inflationen på 80-talet.

De skriver också att direktörerna måste hålla tillbaka på utdelningar och bonusar, eftersom LO tagit sitt ansvar och hållit tillbaka lönekraven. Utan att hota med några konsekvenser sätter de sitt hopp till kapitalisternas dåliga samvete.