Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: USA:s försvarslagar hindrar vaccinexport

USA:s lag om försvarsproduktion, som aktiverats av både Trump och Biden, försvårar för tillverkning och export av vaccin.

Genrebild/Flickr

I USA lagras flera tiotals miljoner doser av det svensk-brittiska bolaget Astra Zenecas vaccin mot covid-19, till ingen nytta. Doserna får varken användas i landet eller säljas till exempelvis EU eller andra länder.

Vaccinet är godkänt i fler än 70 länder men ännu inte i USA. Astra Zenecas anseende har skadats av bolagets oförmåga att leverera vad man lovat till EU, men USA hjälper inte på något sätt till genom att låta Astra Zeneca ta över amerikanska doser och skicka dem till EU. Förra veckan rapporterade New York Times om detta elände och anser att både Astra Zeneca och den amerikanska hälsoskyddsmyndigheten bär ansvaret.

President Biden styr ett land med 550.000 döda i covid-19 och kommer inte att varken våga eller vilja göra något som inte sätter USA först under pandemin. I kampen mot covid-19 har han också särskilda svårigheter att inte följa Donald Trumps slagord ”America first”.

Som president använde Trump ett antal gånger lagen ”Defense production act” och nu har Biden följt efter och gjort detsamma. Med hjälp av denna lag har han fått till stånd ett avtal mellan två amerikanska jättar i läkemedelsbranschen om vaccinproduktion som bland annat reglerar export av vaccin.

Defense production act betyder ungefär lagen om försvarsproduktion och har ända sedan 1950-talet använts när världspolisen USA ansett sig behöva styra upp den egna produktionen av en nödvändig vara. Idag är varan vaccin.

Indien är en av världens stora vaccinproducenter. Financial Times rapporterar nu att två stora producenter anser att hela världens produktion av övriga vacciner hotas av denna lag. Producenter i USA kan nämligen inte exportera vaccin eller nödvändiga råvaror för vaccin på grund av lagen.

Alla experter är ense om att vaccin är en färskvara. Inte heller coronavaccin kan lagras längre än ett antal månader och en möjlig tragisk följd av USA:s politik blir att vaccin istället för att användas måste kasseras, och att vaccinproducenter i andra länder får svårare att tillverka vaccin.

Lasse Simmons