Hoppa till huvudinnehåll

USA:s högsta domstol vill skrota aborträtten – Hårt slag mot unga och fattiga kvinnor

Rätten till abort i USA har varit skyddad av konstitutionell lag i nästan 50 år – det kan komma att ändras redan i sommar då Högsta domstolen väntas rösta för att riva upp Roe mot Wade-lagen.

Demonstranter i Boston, Massachusetts, söndsgen den 8 maj – Mors dag i USA.
Joseph Prezioso/TT

Snart kan aborträtten i USA vara ett minne blott. Enligt ett läckt utkast ämnar Högsta domstolen att riva upp den konstitutionella Roe mot Wade-lagen, som stiftades 1973 med syfte att garantera amerikanska kvinnor rätten till abort. Detta efter att delstaten Mississippi rest kravet på att kunna förbjuda abort på delstatsnivå.

Roe mot Wade-lagen står över federala- och delstatslagar och är ett av landets mest kontroversiella domslut. Rivs lagen upp kommer abort direkt bli olagligt i 13 delstater då dessa har så kallade trigger laws, lagar som träder i kraft så snart det inte finns en konstitutionell lag som sätter stopp. Ytterligare 13 delstater kommer med stor sannolikt att snabbt lagstifta mot abort om Roe mot Wade rivs upp, enligt analyser från Guttmacher Institute, ett nationellt center för forskning och policyanalys av abort i USA.

Det läckta dokumentet, som först publicerades av Politico, kommer – om det röstas igenom – innebära att omkring 36 miljoner kvinnor i USA, som är det land i västvärlden med högst mödradödlighet, förlorar rätten till lagliga och säkra aborter.

Nästan 70 procent av den amerikanska befolkningen stödjer Roe mot Wade-lagen, något som syns tydligt då tiotusentals amerikaner tagit till gatorna för att protestera den senaste veckan.

I Detroit deltog abortsjuksköterskan Heather Summers Webb, som berättade för tidningen New York Times att hennes arbete hade vidgat hennes förståelse för vikten av aborträttigheter.

– Jag insåg först inte hur djupgående några av kvinnornas skäl var, jag insåg inte hur många kvinnor som kommer till en abortklinik för att deras resurser redan är uttömda – de ska ta hand om sig själva, barn, åldrande familjemedlemmar, funktionshindrade familjemedlemmar, ha flera jobb – de kan helt enkelt inte få en till mun att mätta. Detta vet jag nu.

Det finns redan många och strikta restriktioner vad gäller tillgång till aborter i USA, bara under 2021 infördes 108 nya sådana – främst i delstater styrda av republikanerna.

Vilka slår då detta hårdast mot?

Främst unga, fattiga och icke-vita kvinnor. Majoriteten av de kvinnor som önskar avsluta en oönskad abort är mellan 20 och 30 år, majoriteten av dem har redan minst ett barn. 75 procent är låginkomsttagare eller lever i direkt fattigdom och 62 procent är icke-vita, detta enligt Guttmacher Institute. Dessa grupper är dessutom överrepresenterade i statistiken över mödradödlighet.

Louisiana är en av delstaterna med så kallad trigger law mot abort, det är också den delstat i USA med högst mödradödlighet, nästan 60 födande kvinnor per 100.000 avlider. I Mississippi, som har flera vilande anti-abortlagar, dör 20,8 per 100.000.

I de två södra delstaterna har republikanerna även lagt förslag på att likställa abort med mord, och ett förbud av vissa former av preventivmedel. I Oklahoma har den republikanska guvernören godkänt ett lagförslag som kommer innebära att offer för våldtäkt eller incest ska bli tvungna att bära sina förövares barn.

Sex av de nio sittande domarna i Högsta domstolen har utsetts av republikanska presidenter, tre av dem av Donald Trump. Den sittande konstellationen har kallats den mest reaktionära genom tiderna. Omröstningen i Högsta domstolen kommer äga rum i slutet av juni, alternativt i början av juli.