Hoppa till huvudinnehåll

”USA:s ’krig mot terrorn’ har bara närt terroristerna”

Den afghanska kvinnorättsaktivisten Malalai Joya berättar på telefon om det katastrofala läget i Afghanistan där hon befinner sig. ”Situationen är mycket värre än 2001. Då var det bara talibanerna. Nu har vi även krigsherrarna, IS, de ockuperande länderna och grannländer som lägger sig i”, säger Malalai Joya till Proletären.

Förstörda affärslokaler i Kunduz den 8 augusti, efter strider mellan talibaner och afghanska säkerhetsstyrkor. Inklippta Malalai Joya håller sig av säkerhetsskäl gömd på hemlig ort i Afghanistan.
Abdullah Sahil/AP/TT / Privat

– Om USA och Nato var ärliga skulle de ta med sig alla sina lakejer när de lämnar Afghanistan, alla de här terroristerna som de använt sig av.

Det säger kvinnorättsaktivisten Malalai Joya när Proletären ringer upp henne på hemlig ort i Afghanistan. 

Malalai Joya blev känd över världen när hon 2005 valdes in det afghanska parlamentet som den yngsta ledamoten någonsin. Två år senare suspenderades hon efter att ha anklagat krigsherrar i parlamentet för krigsbrott. 

Då var Malalai Joya, som kallades för Afghanistans modigaste kvinna, omhuldad också av liberaler i väst, men sedan dess har intresset för hennes röst minskat.

– Eftersom jag aldrig kompromissat med att de utländska trupperna måste lämna har internationell media i det närmaste bojkottat mig, säger hon. 

– Nyligen ringde ändå BBC och ville intervjua mig och andra aktivister. De andra fick prata i direktsändning men under mina minuter sändes ett meddelande om att det var tekniskt fel. De censurerar mig eftersom jag fortsätter upprepa att ockupationstrupperna måste bort.

Malalai Joyas envisa ställningstagande – mot såväl talibanerna som de utländska trupperna och krigsherrarna som de samarbetar med – har gjort att hon måste hålla sig gömd. Hon har överlevt flera mordförsök och blir ofta hotad.

– Jag ignorerar hoten, men det är jobbigt. Jag kan inte åka på möten och måste leva åtskild från min familj, från min son. Man jag accepterar de uppoffringarna för kampen.

USA och Nato invaderade Afghanistan 2001, efter terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september, och störtade talibanregimen. 20 år senare har USA nu tagit hem de allra flesta av sina trupper och talibanerna tar återigen över allt större delar av landet. 

I helgen rapporterades att den viktiga provinshuvudstaden Kunduz i norr fallit, och det kommer ständiga rapporter om övergrepp, mord och plundring där talibanerna drar fram. Malalai Joya menar ändå att det är nödvändigt att de utländska soldaterna åker hem.

– Ingen säger att det kommer bli bättre på kort sikt när ockupanterna lämnar, det kommer ta lång tid. Men på lång sikt är det till afghanernas fördel om utlänningarna ärligt lämnar helt och hållet. De gör kampen svårare för oss progressiva.

Kriget och ockupationen har bara förvärrat läget för folket i Afghanistan, säger Malalai Joya.

– Situationen är mycket värre än 2001. Då var det bara talibanerna. Nu har vi även krigsherrarna, IS, de ockuperande länderna och grannländer som lägger sig i. Framför allt Pakistan, som direkt stödjer terroristerna med vapen.

Hon kallar USA:s och Natos krig mot talibanerna för ett ”Tom & Jerry-spel”, en katt och råtta-lek där USA stödjer talibanerna med ena handen och jagar dem med den andra.

– En del talibanledare har fått politiskt och ekonomiskt stöd och suttit i parlamentet. Och USA och regeringen i Kabul har släppt hundratals terrorister ur fängelse genom fredsförhandlingarna, som gått tillbaka till att strida. 

– Ena dagen pratar de om ”moderata” och nästa dag om extremistiska talibaner. De delar upp de här terroristerna i två grupper, men ingen av de båda grupperna ångrar det förflutna. Ingen av dem har bett det afghanska folket om ursäkt. Hur skulle vi kunna tro på att de ändrat sig?

Malalai Joya
Foto: Privat

Att talibanerna numera skulle vara beredda att respektera kvinnors rätt till utbildning och arbete, vilket talibanernas talespersoner påstår, är ren propaganda, säger Malalai Joya.

– Det är bara smärtsamma lögner, och det är inte bara kvinnor de ger sig på. I Kandahar i södra Afghanistan har de gått in i folks hus, tagit över husen och skjutit alla som på något sätt jobbat åt den USA-stödda regeringen.

En känd komiker i Kandahar dödades också av talibanerna för två veckor sedan.

– Varför? Det enda han gjorde var att han fick folk att le och skratta. Men det visar att de inte bara är kvinnofientliga. De är mot all kultur, musik och allt som har med ett modernt samhälle att göra.

Malalai Joya påminner om att CIA beväpnade samma religiösa krigare som sedan kom att utgöra talibanrörelsen, när de stred mot sovjetiska trupper i Afghanistan på 1980-talet. Sedan dess har USA fortsatt göra allt för att destabilisera området, säger hon.

– Det är USA:s smutsiga politik. De vill expandera terrorismen i Centralasien, inte bara i Afghanistan. Afghanistans geopolitiska läge är väldigt viktigt för dem, det är därför de är här.

Efter nästan två decennier av ockupation ingick USA under Donald Trump ett avtal med talibanerna för att dra tillbaka trupperna senast den 1 maj i år. Sedan flyttades datumet fram under Biden till det symboliska 11 september. Malalai Joya är minst sagt kritisk till förhandlingarna och avtalet.

– Ett fredsavtal med svurna motståndare till fred och demokrati kan aldrig leda till verklig fred. Att prata om fred, demokrati och rättvisa i ett ockuperat land är meningslöst. Om det var Bidens barn som talibanerna våldtog och dödade, skulle de ändå bjuda in dem till fredsavtal? 

– De här 20 åren har bevisat att de utländska makterna inte varit ärliga. Nu stödjer de och ger legitimitet åt de blodtörstiga talibanerna, vill ge dem amnesti och dela makten med dem. Men de ljuger bara för sig själva, de lurar inte vårt folk. Roten till alla problem här är imperialism, krigshets och fundamentalism. USA:s lakejer, krigsherrarna, talibanerna och IS. Alla dessa terrorister som krigar för sina herrar.

George W Bush, som var president när USA:s ”krig mot terrorn” inleddes 2001, har nyligen kritiserat att USA hämtar hem trupperna och att kvinnorna i Afghanistan lämnas i sticket. Malalai Joya säger att resonemanget bygger på en stor lögn.

– Den katastrofala situationen för kvinnor under talibanstyret var en bra ursäkt för dem att ockupera vårt land. Men sanningen är att under ockupationen har kvinnor, framför allt på landsbygden, haft det lika illa som under talibanerna.

– Det finns en stor mängd fall de senaste 20 åren av våldtäkter, misshandel, kvinnor som piskats och stenats offentligt, tvångsäktenskap, barnäktenskap, stympning och syraattacker. Det har varit en mycket hög nivå av olika sorters kvinnomisshandel.

Vilka är förövarna?

– Krigsherrarna som är i maskopi med USA:s marionettregering, talibaner och IS. Alla de här olika terroristerna har samma kvinnofientliga mentalitet. Nyligen stack talibaner ut ögonen på en kvinna framför hennes barn i distriktet Malistan. I norra Afghanistan våldtogs en 14-årig och en 16-årig flicka framför deras mamma.

– För några månader sedan våldtogs två nioåriga flickor på vägen till moskén. Deras mamma grät och bad om rättvisa, men här finns ingen rättvisa och det har inte funnits någon rättvisa de senaste 20 åren. 

Malalai Joya berättar att talibanerna deklarerat att de kommer att tvångsgifta flickor och kvinnor mellan 15 och 45 år. Och att i distrikt där de tagit över tvångsgifter talibaner änkorna till stupade regeringssoldater med sina egna befälhavare.

– Det finns hur många exempel som helst som visar att kvinnorna fortfarande är de största offren, och som bevisar att George W Bushs, Barack Obamas och sedan Donald Trumps och Joe Bidens fraser om ”krig mot terrorn” och för kvinnors rättigheter i Afghanistan var stora blodiga lögner. I verkligheten har de bara närt terroristerna och gjort dem starkare.

I Sverige får vi höra att de svenska soldater som varit i Afghanistan har bidragit till ökad stabilitet och en positiv utveckling i landet.

– Trupperna är själva offer för sina regeringars krigspolitik och propaganda. Sverige var en del av Natoinsatsen i USA:s ledband. Hundratusentals afghaner har dödats och de har släppt alla sorters bomber över Afghanistan, inklusive vit fosfor. De har förstört vår miljö, korrumperat vår ekonomi och gjort Afghanistan till världens största heroinproducent. Att tiotusentals afghaner flyr landet är ännu ett bevis på USA:s och Natos brott mot Afghanistan.

– Situationen är ett helvete, och ockupationsmakten har inte gjort något för att afghanerna ska kunna stå på egna ben. De har inte byggt några fabriker till exempel. Det har bara funnits projekt för att rättfärdiga ockupationen. De har byggt några skolor, men ofta har skolorna bara existerat på pappret och miljoner dollar har istället gått till korrupta personer här.

Det är inte heller sant att USA verkligen lämnar Afghanistan, säger hon, även om det inte längre finns många trupper kvar i landet.

– Marionettregimen i Kabul kontrolleras fortfarande av USA, och nyligen har de attackerat talibanerna från baser utanför landet och kan fortsätta bomba när de vill. 

– Dessutom är en av USA:s allierade Turkiets president Erdogan, som stödjer terroristgrupper i Syrien och Irak och som nu exporteras till Afghanistan. Och de låter Erdogans Turkiet sköta säkerheten runt Kabuls flygplats så de lättare kan exportera IS till Afghanistan.

Kriget och ockupationen har också lett till en mycket svår ekonomisk situation. Många som anslutit till den afghanska armén, som inte lyckats stå emot talibanernas framfart, har gjort det för att få ett arbete där inga andra finns. 

– Förr bestod armén av frivilliga, men de senaste 20 åren har folk kallat den för dollararmé. Det är på grund av fattigdom folk går med i regeringsarmén, de har ingen annan motivation. Men de kan inte fylla sina barns tomma magar när arbetslöshet och fattigdom har skenat. 

– Och talibanerna ger 600 dollar i månaden till sina krigare. Så även där finns det många som går med dem av rent ekonomiska skäl.

Malalai Joya kallar situationen i Afghanistan för ett helvete och den närmaste framtiden ser mycket mörk ut. Finns det något hopp alls att förmedla?

– Det afghanska folkets enda krav är rättvisa, och fred utan rättvisa är meningslös. Vi har två val. Att kämpa eller acceptera slaveri. Talibanerna har inget folkligt stöd. De tvingar sig på folket genom vapenmakt och med hjälp av sina utländska herrar. 

– Historien visar att ingen nation kan befria en annan. Den enda lösningen är om USA, Nato och våra grannländer låter oss vara ifred. Då kan det till slut bli fred, genom att folket reser sig för fred, frihet och befrielsen av vårt land.

Hon poängterar också att det är utländsk militär och politisk inblandning som hon vänder sig emot.

– Däremot ber vi om internationell solidaritet från fredsälskande människor, rörelser och intellektuella. Antikrigsrörelsen bör förena sig med oss. Varför är den så svag nuförtiden? 

– Krigsbrotten i Afghanistan, i Syrien, Palestina, Irak, Jemen och fler länder är offentliga hemligheter. Varför sitter hjälten Julian Assange, som avslöjade så många krigsbrott genom Wikileaks, i fängelse? Det är Bush, Dick Cheney, Obama, Trump och Biden som borde sitta i fängelse.