Hoppa till huvudinnehåll

Utbildning för arbetslösa stoppas – jordbruksföretag vill hellre ha utländsk arbetskraft

Efter att EU åter tillåtit resor för arbetskraft inom livsmedelsindustrin vill jordbruksföretagen inte längre anställa arbetslösa svenskar.

Indymedia Athens

En snabbutbildning i jordbruksarbete för arbetslösa stoppas, meddelar Hvilan utbildning som skulle ha hållit i utbildningen tillsammans med Arbetsförmedlingen. Anledningen är att jordbruksföretagen nu återigen får tillgång till utländsk arbetskraft efter att EU beslutat att tillåta resor för arbetskraft inom livsmedelsindustrin.

– Utbildningen kom till på uppdrag från branschen men nu verkar det som att de löser det själva, säger Jan Andersson, delprojektledare på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Marcus Söderlind, ordförande i branschorganisationen LRF:s sektion för trädgård, menar att utbildningen är ”för kort” och hävdar att de vill ha ”erfarna arbetare” som ofta har ”personlig anknytning”.

Representanter för jordbruksbranschen hävdar ofta att lönerna är avtalsenliga och att svenskar inte klarar av de hårda arbetsvillkoren. Samtidigt vittnar en ombudsman från Kommunal i Skåne i en intervju med Dagens ETC att att löner och villkor kan vara betydligt sämre än avtalat.

2019 drev facket igenom en avtalsmässig minimilön för arbete inom bär- och frilandsodling på 96 kronor i timmen. Tre år tidigare avslöjade SVT Nyheter Skåne att lönerna låg runt 35 kronor i timmen för utländska säsongsarbetare.