Hoppa till huvudinnehåll

V stoppar föreläsning med Kajsa Ekis Ekman – ”fanns oro”

Vänsterpartiet Västmanland ställer in en föreläsning med journalisten Kajsa Ekis Ekman. Detta på grund av en artikel från 2018 där Ekman problematiserar synen på kön. Det är inte första gången en ängslig arrangör backar av samma anledning.

Kajsa Ekis Ekman var gäst i Proletärens monter på Bokmässan 2019. Samtalsämnet var synen på kön. Till höger: Ekmans facebookinlägg från igår kväll.
Skärmdump/Facebook

Artikeln har uppdaterats.

Den 30 maj skulle journalisten Kajsa Ekis Ekman föreläst digitalt om den politiska utvecklingen i Latinamerika för Vänsterpartiet Västmanland. Men igår kväll skrev Fredrik Stockhaus, ordförande i partiets distriktsavdelning, att styrelsen beslutat att ställa in föreläsningen.

Som anledning uppger han vad Kajsa Ekis Ekman tidigare har skrivit om transpersoner. Detta enligt en skärmdump som Kajsa Ekis Ekman publicerat på sin Facebooksida.

I en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet från 2018 ställer Ekman frågan: ”vad händer när samhället ändrar sitt synsätt på vad kön är?”. I artikeln skriver hon bland annat om en man som dömts för våldtäkter mot kvinnor och sedan placerats i kvinnofängelse efter att ha genomgått könskorrigering.

Artikeln provocerade många transaktivister och ledde till ett stort drev mot Ekman. Flera av hennes planerade föresläsningar ställdes in, bland annat en om sexköpslagen som skulle arrangeras av Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer & tjejjourer i Sverige).

Enligt Fredrik Stockhaus fanns det oro för att ”människor skulle utebli från det planerade arrangemanget” på grund av det hon skrivit.

Vänsterpartiet
Fredrik Stockhaus

På Facebook har reaktionerna haglat. ”Vilket uruselt resonemang. Jag som vänsterpartist skäms över att det finns ordföranden som Fredrik”, skriver en användare. En annan skriver ”Den här ängsligheten känner man igen, hon kan ju inte komma dit och prata om Latinamerika om hon inte håller med dem i allt annat”.

När Kajsa Ekis Ekman frågar Fredrik Stockhaus om han kan ge något konkret exempel på formulering, eller förklara hur de har resonerat kring beslutet blir han svaret skyldig.

Proletären har sökt både Kajsa Ekis Ekman och Fredrik Stockhaus för en kommentar.

Uppdatering 1:

I ett mail som Proletären får in efter att artikeln publicerats hänvisar Fredrik Stockhaus till ett inlägg som styrelsen skrivit:

”Som flera av er har sett tog vi under ett distriktsstyrelsemöte beslutet att avboka Kajsa Ekis Ekman från den kursdag vi kommer att hålla den 30 maj. Vi är ödmjuka för att det finns olika åsikter om detta. Vi var inte eniga i distriktsstyrelsen denna gång och därför landade vi till slut i detta beslut. Som med alla beslut kommer vi förstås utvärdera och reflektera efter detta, möjligtvis kommer vi till andra slutsatser i framtiden.”

Uppdatering 2:

– Det är löjligt att bete sig som om den här frågan vore kontroversiell, det är den ju inte, säger Kajsa Ekis Ekman till Proletären.

– En helt normal fråga om hur samhället bör definiera kön, aktuell då det föreligger lagförslag som vill ändra just den definitionen. Menar alltså Vänsterpartiet Västmanland att lagförslag inte bör diskuteras? Menar de att det hela är avgjort, att kön inte är en materiell sak, och hur hänger det ihop med marxismen? De borde tänka på vilken signal de sänder till intellektuella och hela arbetarrörelsen. Det kan få konsekvensen att folk blir rädda att diskutera. Inte bra!