Hoppa till huvudinnehåll

V vill utesluta Israelkritiker

Vänsterpartisten Björn Alling hotas uteslutas ur partiet efter att han kritiserat Nooshi Dadgostars ensidiga fördömande av Hamas. ”Den verkliga anledningen är att man ser mig som en nagel i ögat på ledningens högervridning av partiet”, säger Björn Alling till Proletären.

Björn Alling har länge varit en högljudd kritiker från vänster i V. Nu utesluts han ur partiet.
Agnes Stuber/Privat

Vänsterpartisten Björn Allings interna kritik mot partiledaren Nooshi Dadgostars uttalanden runt det uppblossade våldet i Palestina har blivit en riksnyhet de senaste dagarna. 

Upprinnelsen är att det läckte delar ur en konversation i en sluten Facebookgrupp för vänsterpartister, där Alling bland annat skrev: ”Vår fega partiledare Nooshi Dadgostar skämmer ut oss ännu en gång. Nu med ensidigt fördömande av palestinierna. Hon måste avgå!”

Efter att först Aftonbladet och sedan flera andra medier uppmärksammat formuleringarna fick Björn Alling ett telefonsamtal från partisekreteraren Aron Etzler, som meddelade att han påbörjat en process för att utesluta honom. Den formella anledningen är att Alling ska ha skadat partiet med sin kritik, som Etzler menade att han borde förstått kunde läcka ut.

– Och att jag, i det här interna forumet, argumenterade för att tvåstatslösningen är körd och att det behövs en ny stat för alla palestinier och israeler, där de kan leva tillsammans i fred som jämlikar. Det skadade partiet att prata om i det här kritiska skedet, berättar Björn Alling för Proletären.

Björn Alling, som sitter i kommunfullmäktige för V i Linköping, understryker att han tycker det är bra att Nooshi Dadgostar tog avstånd från Hamas attacker på civila.

– Det är hemskt att döda civila, i alla konflikter, och inget jag rättfärdigar på något sätt. Men hon tog inte avstånd från Israels ockupation, bombningar och mord på palestinier, som är grunden till konflikten. Det skär i mitt vänsterpartihjärta att vårt parti sviker Palestinas folk, och då blir det hårda ord i den interna debatten.

Privat
Björn Alling

Nooshi Dadgostar borde direkt varit tydlig med att det är ockupationsmakten Israel som måste upphöra med ockupationen, och anfallet på det belägrade Gaza, menar Björn Alling. 

– Det har hon tigit med i flera dagar sedan det upptrappade anfallet påbörjades. Det var först efter att den interna kritiken uppmärksammades i media som hon faktiskt skrev ett inlägg, med ganska slätstruken kritik av Israel.

Det är inte första gången som Björn Alling är mer eller mindre öppet kritisk mot V:s partiledning. Till TT säger Aron Etzler om uteslutningsärendet att Björn Alling ”under lång tid har visat föga respekt för partiets demokratiska processer och beslut”.

– Den verkliga anledningen är att man ser mig som en nagel i ögat på deras högervridning av partiet. Nooshis ledarskap av Vänsterpartiet har handlat om att i fråga efter fråga vrida partiet åt höger, bort från radikala systemkritiska perspektiv till en socialdemokrati light, säger Björn Alling.

En högervridning som inte bara visar sig i sviktande internationell solidaritet med palestinierna, menar han.

– Det gäller den ekonomiska politiken, och den ideologiska grunden. Att Nooshi inte kan svara på om hon är socialist eller inte, att hon tar avstånd från vårt partiprogram och säger att det är för gammalt och inte är relevant längre. 

– Det handlar också om klimatfrågorna, där systemkritiken mot kapitalismens förstörelse av jordens resurser får stå tillbaka för en socialdemokratisk tillväxttanke hand i hand med industrikapitalet.

– Jag har känt att partiet där jag kämpat i 25 år är väg att spåra ur och bli något annat. Och jag har fått lite för mycket uppmärksamhet för det för partiledningens smak, så nu vill de straffa mig.

Har det blivit lägre i tak, eller är vissa frågor känsligare än andra?

– De är extremt nervösa över mediebilden av Nooshi, och det här är en tuff fråga att våga stå upp i när det blåser. Eftersom de är så ängsliga är det här en extra farlig fråga.

– Det är tråkigt för mig personligen, men också för alla andra bra vänsterkamrater i partiet som nu kommer vara oroliga för när det blir deras tur. Var går gränsen innan det kommer ett samtal från partisekreteraren? Det kommer bli ett tystare och ängsligare vänsterparti om de lyckas utesluta mig.

Björn Alling har fått backning av partivänner i ett internt upprop mot att han ska uteslutas. Han har också fullt stöd från lokalföreningen i Linköping. 

– Jag är glad över stödet från hundratals aktiva medlemmar, som själva riskerar repressalier för att de ställer upp för mig. Men om man ska vara realistisk har partistyrelsen under Nooshis ledarskap blivit till en formalitet, där hennes och Aron Etzlers direktiv klubbas igenom.

Björn Alling tänker i alla fall inte följa Aron Etzlers uppmaning att lämna frivilligt.

– Jag är inte den som viker ner mig utan kämpar för det jag står för, det kommer jag göra nu också. Min lojalitet är till hundra procent med socialismens ideologi och visioner.

– Jag står helt bakom Vänsterpartiets partiprogram och det är därför jag är med i partiet. Men jag har inte den lojaliteten till en partiledning som sviker våra ideal, som sviker vårt program och som vrider partiet åt höger.

I tisdags drog Vänsterpartiet i Malmö i sista stund tillbaka sin talare från en solidaritetsmanifestation för det bombarderade Gaza, och i Göteborg plockade Vänsterpartiet Angered ner en uppmaning på Facebook om att delta på en manifestation av Palestinska samordningsgruppen, där bland annat Kommunistiska Partiet medverkade.

På uppmaning från högre ort verkar det som, enligt en TT-artikel där Aron Etzler kommenterar: ”Vår linje är tydligt annorlunda än andra organisationer som var på demonstrationen och för att göra det glasklart har partiföreningen i Angered raderat inlägget om den.”

– Det är en del av samma ängslighet som gör att man vill utesluta mig. Man är mer nervös för vad borgerlig media och twitterhögern ska säga än vad palestinierna och solidaritetsrörelsen ska tänka, istället för att fokusera på vad man faktiskt kan bidra med till solidaritetsrörelsen, säger Björn Alling.

– Det visar deras skeva prioriteringsordning, när man inte vågar stå upp för Palestinasolidariteten när kriget härjar som värst.