Hoppa till huvudinnehåll

Vad vill du höja rösten för?

Vi ställde frågan till några av de över 3.000 personer som kom till Höj rösten-konserterna.

Höj rösten i Malmö den 26 augusti.
Simon Renner

Jenny Tedjeza
Eva-Lisa Magnusson

”En del har väldigt mycket och vi har ingenting”

– Jag tycker att det är för stora klasskillnader i samhället, säger tidningsbudet Eva-Lisa Magnusson som kommit till konserten i Växjö.

– En del har väldigt väldigt mycket och vi andra har ingenting.

– Det här behövs i allra högsta grad, säger hon om Höj rösten-turnén, och berättar att när Växjös borgmästare, moderaten Bo Frank, angrep arrangemanget blev hon ännu mer övertygad om att hon var tvungen att komma.

– Bevare oss väl, han är ju helt skruvad!

Jenny Tedjeza
Gertrud Pettersson

”Mindre ego och mer jämlikhet”

– Jag vill höja min röst för ett vänligare samhälle. Det är så vansinnigt mycket ego i alla sammanhang, säger Gertrud Pettersson från Älvsbyn som kommit till spelningen i Piteå.

– Och för jämlikhet som det finns alldeles för lite av som det nu är.

Jenny Tedjeza
Paulina Helmer och Johan Åstedt.

”Flytta inte fabriken från Höör”

– Jag vill höja min röst för alla undersköterskor och alla inom vården som är sjukt underbemannade. De blir behandlade som skit och det suger verkligen, säger Paulina Helmer som kommit till Pildammsparken i Malmö.

– Jag vill höja rösten för alla metallarbetare på Cepa Steeltech i Höör som sliter som djur, säger Johan Åstedt.

– Hela fabriken ska rivas och byggas upp några kilometer därifrån. När man såg vad som hände med Göteborgskex så känns det här som ett smidigt sätt att lägga ner produktionen i Sverige och flytta den till fabriken i Polen.

Jenny Tedjeza
Peter Karlsson

”Mot högervindar och främlingsfientlighet”

– Jag vill höja min röst mot högervindar och främlingsfientlighet, säger byggnadsplåtslagaren Peter Karlsson som kom till konserten i Växjö.

– Jag gillar inte det främlingsfientliga snacket runt fikabordet på jobbet.

Jenny Tedjeza
Anneli Grönlund

”De unga behöver jobb och lägenheter”

– Jag vill höja rösten för välfärden, säger Anneli Grönlund som har kommit till spelningen i Boden.

– När jag var ung fanns det jobb och lägenheter och vi fick hjälp om vi behövde. Att vara ung idag är hundra gånger tuffare. Det tycker jag är det viktigaste, att det ska finnas jobb och lägenheter med överkomlig hyra. Nu har vi marknadshyra när som helst.

Anneli Grönlund berättar att hon har jobbat som undersköterska och mentalskötare och sett nedmonteringen av välfärden både på jobbet och som mamma.

– Min äldsta är 36 och jag minns hur det såg ut då med dagis och skola. Min yngsta är 18. Jag har sett hur det har försämras. Det är inte bara en myt att det var bättre förr.